Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 20 min

W sezonie majowym najbardziej smakuje drożdżówka z rabarbarem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Pęk rabarbaru
    0,5 szklanki cukru

    ciasto :
    0,5 kosteczki drożdży
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    4 szklanki mąki

    Kruszonka:
    1/2 kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    1 zółtko (żółtko można zużyć z 1 jajka które będziemy potrzebować do ciasta)
    1i1/2 szklanki mąki
    1 łyżka oleju

    lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    1 kieliszek ciepłego mleka
    olejek smakowy
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gesty-lukier-na-mleku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbar 1. Przygotuj duży pęk rabarbaru
  • rabarbar 2. Rabarbar umyj i obierz. Następnie drobno kroimy w kostkę.
  • rabarbar 3. Zasypujemy cukrem około pół szklanki i odstawiamy.
  • drożdże 4. Do miski wykruszamy drożdże, cukier i ciepłe mleko.
  • drożdżówka składniki 5. Po 5 minutach dodajemy roztrzepane jajka, i resztę składników.
  • drożdżówka 6. Nic nie mieszamy. Pozostawiamy tak na 1 godzinę, aż ciasto zacznie samo pracować i drożdże pojawią się u góry.
  • drożdżówka - ciasto 7. Po godzinie ciasto mieszamy na gładką konsystencję i wykładamy na blachę.
  • drożdżówka 8. Następnie na ciasto wykładamy rabarbar odciśnięty od soku i robimy kruszonkę.
    margarynę, cukier ,żółtko, mąka, olej delikatnie zagniatamy i kruszymy na ciasto z rabarbarem.

    wymiar blachy 28cm/35cm może być mniejsza będzie wyższy.
  • drożdżówka 9. Pieczemy w piekarniku elektrycznym 50 minut w około 160- 180st.

    Jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba obserwować czy ciasto drożdżowe jest już upieczone lub sprawdzić długa wykałaczką.

    Po wyjęciu z piekarnika obsypuje cukrem pudrem aby rabarbar był słodszy.
  • Lukier 10. Po wystudzeniu lukruję.
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gesty-lukier-na-mleku
  • drożdżówka 11. Gotowe.

Porady

Do ciasta drożdżowego można dodac dowolne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować