Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

  • wyświetlono: 13468 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

W sezonie majowym najbardziej smakuje drożdżówka z rabarbarem.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 80min

Składniki

Pęk rabarbaru
0,5 szklanki cukru

ciasto :
0,5 kosteczki drożdży
1 szklanka cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka oleju
4 jajka
4 szklanki mąki

Kruszonka:
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
1 zółtko (żółtko można zużyć z 1 jajka które będziemy potrzebować do ciasta)
1i1/2 szklanki mąki
1 łyżka oleju

lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 kieliszek ciepłego mleka
olejek smakowy
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gesty-lukier-na-mleku

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

  • rabarbar1. Przygotuj duży pęk rabarbaru
  • rabarbar2. Rabarbar umyj i obierz. Następnie drobno kroimy w kostkę.
  • rabarbar3. Zasypujemy cukrem około pół szklanki i odstawiamy.
  • drożdże 4. Do miski wykruszamy drożdże, cukier i ciepłe mleko.
  • drożdżówka składniki5. Po 5 minutach dodajemy roztrzepane jajka, i resztę składników.
  • drożdżówka 6. Nic nie mieszamy. Pozostawiamy tak na 1 godzinę, aż ciasto zacznie samo pracować i drożdże pojawią się u góry.
  • drożdżówka - ciasto7. Po godzinie ciasto mieszamy na gładką konsystencję i wykładamy na blachę.
  • drożdżówka 8. Następnie na ciasto wykładamy rabarbar odciśnięty od soku i robimy kruszonkę.
    margarynę, cukier ,żółtko, mąka, olej delikatnie zagniatamy i kruszymy na ciasto z rabarbarem.

    wymiar blachy 28cm/35cm może być mniejsza będzie wyższy.
  • drożdżówka 9. Pieczemy w piekarniku elektrycznym 50 minut w około 160- 180st.

    Jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba obserwować czy ciasto drożdżowe jest już upieczone lub sprawdzić długa wykałaczką.

    Po wyjęciu z piekarnika obsypuje cukrem pudrem aby rabarbar był słodszy.
  • Lukier10. Po wystudzeniu lukruję.
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gesty-lukier-na-mleku
  • drożdżówka 11. Gotowe.

Porady

Do ciasta drożdżowego można dodac dowolne owoce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto drożdżoweRabarbardrożdżówkasezonowesezonLETNIE CIASTOplacek drożdżowy z rabarbaremrabarberem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drozdżówka z truskawkami i rabarbarem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Drożdżówka z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Idealna ze wszystkimi sezonowymi...

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Pyszne, domowe drożdżówki. Łatwe...

Drożdżówka z rabarbarem z kruszonką

Dodane przez: ilka_86

Drożdżówka z rabarbarem z kruszonką

Pyszna drożdżówka z rabarbarem...

Drożdżówki z serem i kruszonką

Dodane przez: Kuchnia Marty

Drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżówki z serem i kruszonką...

Drożdżowe z rabarbarem

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

niezwykle puszyste ciasto drożdżowe...

Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką

Dodane przez: Cytrus

Puszyste drożdżówki z marmoladą i kruszonką

Pyszne, puszyste i pożywne drożdżówki....