Placek drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto drożdżowe wersja dla leniwych. Prostota przyrządzania do tego tanie składniki, powoduje że praktycznie każdy może je przygotować tę drożdżówkę w formie placka. Śliwki jak i truskawki, agrest, rabarbar, brzoskwinie i itp na cieście spowodują że wypiek nabierze owocowego smaku. Obejrzyj dedykowany filmik a dowiesz się jak zrobić smaczny tani kulinarny smakołyk.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sposób przygotowania:
    Do większego półmiska wrzucamy warstwowo:
    Drożdże utarte na wiórki. Następnie w kolejności tworzymy warstwy z następujących składników: Warstwa cukru (1 szklanka)
    1 opakowanie cukru wanilinowego.
    4 jajka wcześniej rozbełtanych łyż
    Skład ciasta:

    100 g drożdży
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    4 szklanki mąki typ 500 lub 550
    4 jajka
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 szklanka mleka
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    1 kg owoców sezonowych

    Skład kruszonki:
    1 szklanka mąki typ 500 lub 550
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki masła (100 g)
    Papier do pieczenia
    Forma wymiary 38 cm/25 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Placek Ciasto

Placek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Do większego półmiska wrzucamy warstwowo:

    Drożdże utarte na wiórki. Następnie w kolejności tworzymy warstwy z następujących składników: Warstwa cukru (1 szklanka)
    1 opakowanie cukru wanilinowego.
    4 jajka wcześniej rozbełtanych łyżką.
    Olej rzepakowy (1 szklanka).
    Mleko (1 szklanka).
    Pół łyżeczki płaskie soli.
    Mąka (4 szklanki)
    Taki przekładaniec przykrywamy ściereczką lnianą i odstawiamy do ciepłego miejsca, na trzy godzimy.
  • 2. Między czasie przygotowujemy kruszonkę:
    Mąkę (1 szklanka) przesiewamy. Następnie dodajemy no niej pół szklanki cukru oraz twarde schłodzone masło. Ugniatamy z tego kulę, którą wkładamy na czas około 3 godzin do lodówki.
  • 3. Drylujemy owoce, jeśli jest taka potrzeba.

    Po trzech godzinach Przygotowanego przekładańca mieszamy, dopóki nie otrzymamy jednolitej masy. Którą następnie wlewamy do brytfanki wyściełaną papierem do pieczenia o wymiarach 38 cm na 25 cm.
    Na wierzch układamy owoce sezonowe (np. śliwki).
    Po czym wyciągamy naszą kulę na kruszonkę i za pomocą tarki przecieramy ją na placek.
    Tworząc ostatnią warstwę.
    Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza, na czas około 50 min.
    Po upieczeniu uchylamy leciutko drzwi piekarnika. Ciasta nie wyciągamy dopóki się piekarnik nie schłodzi.
  • 4. Po trzech godzinach Przygotowanego przekładańca mieszamy, dopóki nie otrzymamy jednolitej masy. Którą następnie wlewamy do brytfanki wyściełaną papierem do pieczenia o wymiarach 38 cm na 25 cm.
    Na wierzch układamy owoce sezonowe (np. śliwki).
    Po czym wyciągamy naszą kulę na kruszonkę i za pomocą tarki przecieramy ją na placek.
    Tworząc ostatnią warstwę.
  • 5. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza, na czas około 50 min.
    Po upieczeniu uchylamy leciutko drzwi piekarnika. Ciasta nie wyciągamy dopóki się piekarnik nie schłodzi.

Porady

Koniecznie obejrzyj zamieszczony filmik kulinarny. I trzymaj się wskazówek jakie usłyszysz podczas jego oglądania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować