Zaplatane naleśniki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.
2.Ciasto czerwone:
Odmierzamy 5 porcji ciasta, na 5 placków i zabarwiamy sokiem z aronii lub buraka ćwikłowego.
Ciasto zielone:
Odmierzamy 5 porcji ciasta, na 5 placków i zabarwiamy sokiem ze szpinaku mrożonego.
3.Nadzienie:
Składniki:
Twaróg klinek
cukier waniliowy
cukier trzcinowy do smaku
1-2 łyżki gęstej śmietany
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
4.Wykonanie naleśników:
Na uplecione placki nakładamy porcję twarożku i zawijamy naleśnik. Kolory zaplatanych pasków modyfikujemy według swojego uznania. Proponuję składanie naleśników robić na kawałku papieru do pieczenia. Ułatwi nam to składanie naleśników.
5.Smacznego!!!
Porady
Z kolorowych placków możemy dobierać kolory naleśników.
Komentarze