Najlepsze naleśniki z serem

4.87 (190 ocen)

  • 30 min

Dobre ciasto na naleśniki to podstawa! Moje są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie zwijać i nie popękają, a po podsmażeniu na masełku są niezwykle chrupiące. Z przepisu mojej mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 szklanki mleka tłustego
    • 1 szklanka gorącej wody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżki oleju
    Ser
    • 500 g sera półtłustego
    • 2 żółtka
    • 3 czubate łyżki cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • olej do smażenia naleśników
    • masło do odsmażenia naleśników
Wystaw ocenę:

4.87 (190 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Najlepsze naleśniki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki z serem 1. • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką.
    • Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać.
    • Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei.
    • Usmażyć ok. 20 naleśników, smarując patelnię pędzlem z olejem.
    • Żółtka utrzeć w misce z cukrem pudrem i waniliowym.
    • Dodać ser i rozetrzeć z żółtkami.
    • Na naleśnik nakładać po jednej łyżce sera i składać dowolnie, u mnie na ćwiartki.
    • Przed podaniem obsmażyć na maśle.

Porady

Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować