Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z polędwiczką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, pożywne danie jednogarnkowe o zawartości mięsa, ziemniaków i warzyw. Wszystko to co lubimy, mamy w jednym naczyniu, wystarczy upiec. Polecam :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
    4-5 ziemniaków
    200g różyczek brokułu
    200 g różyczek kalafiora
    150 g mini marchewek
    150 g mozzarelli
    2 ząbki czosnku
    mielona słodka i ostra papryka
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z polędwiczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj na pół twardo w osolonym wrzątku. Ostudź i pokrój w plastry lub ćwiartki. Zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć warzywa. Gotuj na wpół twardo, po czym odcedź.
  • 2. Polędwiczkę umyj, osusz, wykrój błonki. Pokrój na plasterki, rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Panieruj w mące i usmaż krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • 3. Do natłuczonego naczynia żaroodpornego wkładaj naprzemiennie kawałki ziemniaków, plasterki mięsa i warzywa. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok.40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posyp startą mozzarellą . Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować