Pyszne, pożywne danie jednogarnkowe o zawartości mięsa, ziemniaków i warzyw. Wszystko to co lubimy, mamy w jednym naczyniu, wystarczy upiec. Polecam :)
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400 g polędwiczki wieprzowej
4-5 ziemniaków
200g różyczek brokułu
200 g różyczek kalafiora
150 g mini marchewek
150 g mozzarelli
2 ząbki czosnku
mielona słodka i ostra papryka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z polędwiczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj na pół twardo w osolonym wrzątku. Ostudź i pokrój w plastry lub ćwiartki. Zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć warzywa. Gotuj na wpół twardo, po czym odcedź.
2.Polędwiczkę umyj, osusz, wykrój błonki. Pokrój na plasterki, rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Panieruj w mące i usmaż krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju.
3.Do natłuczonego naczynia żaroodpornego wkładaj naprzemiennie kawałki ziemniaków, plasterki mięsa i warzywa. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok.40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posyp startą mozzarellą . Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarze