Spód tej smacznej zapiekanki stanowi upieczony placek ziemniaczany, a wierzch, jajeczny farsz z szynką, szpinakiem i warzywami. Całość stanowi lekką i kolorową zapiekankę. Polecam :)
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
masa ziemniaczana: 3 ziemniaki
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
masa warzywna: 200 g szynki
350 g świeżego szpinaku
150 g startego żółtego sera
pół szklanki śmietany 18 proc.
po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
4 jajka
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa ziemniaczana: ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małym oczku. Dodać jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Z masy zlać sok, który się wytworzył i przelać na dno okrągłej formy ( o wym.22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w 180 st, póki masa się nie zetnie.
2.Jajka roztrzepać w misce z solą i pieprzem. Dodać starty, żółty ser i śmietanę.Na patelni odparować szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową. Połączyć z jajkami.
3.Szynkę pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno pokroić. Dołożyć na patelnię z szynką i podsmażyć do miękkości. Ostudzić i dołożyć do zawartości miski. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć na podpieczony placek ziemniaczany. Piec jeszcze 30 minut w 180 st, kiedy wierzch się zetnie i ładnie zrumieni. Kroić jak torcik. Smacznego!
Komentarze