Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z mięsem

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To zapiekanka idealna na weekendowy niedzielny obiad, bez długiego stania w kuchni, bez nudnych schabowych za to z większą ilością czasu dla siebie i rodziny.
Taki obiad można powiedzieć robi się sam, a warzywa czy mięso jakie tam damy zależą tylko od naszych kulinarnych upodobań.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 sporych ziemniaków
    4-6 plastrów schabu lub sznycli z indyka
    1 duża marchew
    1/2 korzenia pietruszki (jeśli nie lubimy pieczonej, nie musimy jej dawać)
    1 nieduża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki majonezu
    sól, pieprz
    przyprawa do pieczonych ziemniaków
    oliwa lub olej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jeśli mamy schab to wcześniej namaczamy go w mleku z cebulą, następnie wycieramy i smarujemy grubo majonezem. Jeśli jest to drób to tylko smarujemy majonezem ewentualnie obsypujemy pieprzem.
    2. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki grubość około 1 cm. Marchewkę również obieramy i kroimy plastry wzdłuż lub w szerz.
    3. Przekładamy warzywa do formy w której będą się piekły, polewamy oliwą lub olejem, obsypujemy przyprawami (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków) i mieszamy tak aby każde warzywo się oblepiło przyprawami.
    Następnie ustawiamy ziemniaki w naczyniu na przemian z marchewką ewent. pietruszką i cebulą, pośrodku układamy mięso które również przekładamy cebulą i dodatkowo czosnkiem.

    Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stop. i pieczemy przez około 60-90 minut po przykryciem.
    Na ostanie 15 minut zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy się przyrumienić zapiekance.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Schab Wieprzowina Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować