Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie na pół twardo (10-12 minut). Ostudź, pokrój na mniejsze kawałki, po czym obsyp koperkiem i ziołami prowansalskimi.
2.Rybę umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem, i podsmaż krótko na rozgrzanym oleju. Wystudź i pokrój na mniejsze kawałki.
3.Umytą cukinię i pora pokrój w plastry.
4.Do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania wkładaj naprzemiennie kawałki łososia, ziemniaki, cukinię, pomidorki i pora.Posyp wiórkami masła. Zapiekaj pod przykryciem ok.30 minut w 180 st. Na 10 min przed końcem pieczenia odkryj naczynie, żeby całość się ładnie zrumieniła. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Komentarze