Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Dawno nie było u nas zapiekanki z mięsem, więc tym razem padło na takie danie. Polędwiczka, bo to najdelikatniejsze mięso wieprzowe. Marchewka z premedytacją nie jest wcześniej obgotowana - chodzi o to, aby lekko chrupała w potrawie :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    1 duży por
    2 papryki czerwone
    1 duża marchewka
    10 pomidorków koktajlowych
    100ml śmietany 30%
    10 dag żółtego sera
    1 jajko
    1 łyżka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka lubczyku
    1 łyżka ostrego keczupu
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Polędwica Polędwiczki Zapiekanki

Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-258ga0r 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę (jeśli jest potrzeba oczyszczamy z błon). Dusimy na suchej patelni aż będzie miękka. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • image-1db38xv 2. Na mięso rozrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wykładamy 3/4 posiekanego pora, następnie 3/4 pokrojonych w kostkę papryk. Układamy połówki pomidorków koktajlowych i rozsypujemy pozostały por i paprykę.
  • image-0dlfbyd 3. Jajko rozkłócamy, dodajemy śmietanę, przyprawy i keczup. Łączymy ze startym na drobnych oczkach serem żółtym i mieszanką zalewamy zapiekankę.
  • image-0nopgbc 4. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (aż ser ładnie się zrumieni).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Polędwica wieprzowa Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować