Zapiekanka ziemniaczano-warzywna

4.49 (186 ocen)

Chrupiąca, smaczna zapiekanka pod śmietanowo-serową pierzynką.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
    8-10 pomidorków koktajlowych
    8-10 różyczek kalafiora
    jasna część pora
    pół cukinii
    2 jajka
    4 łyżki śmietany 18 proc.
    4 łyżki tartego żółtego sera
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    pół pęczka drobnego szczypiorku
    masło do formy






Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plasterki. Ugotuj na pół twardo w posolonej wodzie i przekrój na pół. Kalafiora krótko podgotuj. Umytą cukinię i pora pokrój w talarki a pomidorki na pół.
  • składniki przełóż do formy 2. Formę do zapiekania ( u mnie okrągła o śr.26cm) posmaruj masłem i wyłóż na nią ziemniaki i warzywa. Oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • danie zalej sosem 3. Roztrzepane jajka wymieszaj z tartym serem i śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polej zapiekankę. Piecz ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.aż wierzch zapiekanki ładnie się zarumieni. Posyp posiekanym szczypiorkiem.








Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kalafior Pomidorki koktajlowe Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować