Chrupiąca, smaczna zapiekanka pod śmietanowo-serową pierzynką.
Składniki:
3 ziemniaki
8-10 pomidorków koktajlowych
8-10 różyczek kalafiora
jasna część pora
pół cukinii
2 jajka
4 łyżki śmietany 18 proc.
4 łyżki tartego żółtego sera
sól, pieprz
zioła prowansalskie
pół pęczka drobnego szczypiorku
masło do formy
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plasterki. Ugotuj na pół twardo w posolonej wodzie i przekrój na pół. Kalafiora krótko podgotuj. Umytą cukinię i pora pokrój w talarki a pomidorki na pół.
2.Formę do zapiekania ( u mnie okrągła o śr.26cm) posmaruj masłem i wyłóż na nią ziemniaki i warzywa. Oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3.Roztrzepane jajka wymieszaj z tartym serem i śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polej zapiekankę. Piecz ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.aż wierzch zapiekanki ładnie się zarumieni. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze