Sycące danie z piekarnika – mielone mięso i warzywa – kolorowa papryka i cukinia. Na każdą kieszeń – cena jednej porcji około 3 złote.
35 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
½ kg mięsa mielonego
1 bułka kajzerka
1 jajko
1 mała cebula
Sól, pieprz do smaku
1 młoda cukinia – około 40 dag
3 kolorowe, małe papryki – czerwona, zielona, żółta
Masło do formy
Zapiekanka z mięsem mielonym z cukinią i kolorową papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: kajzerkę namoczyć w mleku, potem dobrze odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać nożem. Mięso połączyć z bułką, cebulą, jajkiem, doprawić solą, pieprzem do smaku, dobrze wyrobić mięso, uformować małe kulki. Cukinię wyszorować, osuszyć, pokroić ze skórką w cienkie plasterki. Papryki opłukać, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Naczynie żaroodporne natrzeć masłem, wyłożyć dno i boki plastrami cukinii, następnie ułożyć kulki mięsa i paski kolorowej papryki. Całość przykryć plastrami cukinii i paskami papryki. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Wstawić do podgrzanego piekarnika i zapiekać 60 minut w temp. 180 stopni po przykryciem.
Komentarze