Pyszna, lekka zapiekanka z cukinią pełna aromatycznych ziół, pod beszamelem.Zainspirował mnie przepis pana Kuronia, troszke go zmodfikowałam wg własnych smaków.Pyszna
60 min
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
1 kg cukinii
2 szklanki makaronu rurki
2 ząbki czosnku
po łyżeczce bazylii i tymianku
sól,pieprz
kilka plastrów cienko krojonego zółtego sera np masdamer lub potarkowany ser-do posypania zapiekanki z wierzchu
sos beszamel:
łyzka masła
łyżka mąki
1 szklanka mleka
sół,pieprz do smaku
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie kroimy w grube plastry,oprószamy solą,lekko dusimy na niewielkiej ilości oleju.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Mięso mielone wrzucamy na rozgrzany olej,doprawiamy sola ,pieprzem,ziołami,przeciśnietym przez praskę czosnkiem.Podsmażamy na rumiano.
2.W garnuszku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę,rozkłócamy,dolewamy po mału mleko,oby nie powstały grudki.Mieszamy.
3.Do naczynia żaroodpornego kładziemy połowę makaronu,na to połowę mięsa mielonego,na wierzch układamy połowę przesmażonej cukinii,Zalewamy połową sosu beszamel.Znow wykładamy makaron,mięso,cukinia,zalewamy resztą sosu.Na wierzch zapiekanki z cukinią kładziemy plasterki sera,zapiekamy ok.40 minut w 170 st.
Komentarze