Zapiekanka z cukinią, warzywami i mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Prosta i smaczna zapiekanka z cukinią, warzywami i mięsem mielonym, bardzo szybka do zrobienia. Zrobienie takiej zapiekanki nie zajmuje dużo czasu, także to będzie idealny przepis dla zapracowanych. Ja przygotowałam taką zapiekankę dzień wcześniej wieczorem, na lenia, a na drugi dzień tylko odgrzałam i posypałam tartym serem. W sezonie letnim takie obiady z dużą ilością warzyw smakują najlepiej, a jesienią cieszą oko i podniebienie.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
    2 łyżki majeranku
    ulubiona przyprawa do mielonego, do smaku
    ½ startej cebuli
    500 g ziemniaków
    3 łyżki oleju
    ulubiona przyprawa do ziemniaków
    500 g cukinii
    500 g pomidorów

    Dodatkowo

    200 g śmietany kwaśnej 18 %
    1 łyżka ketchupu pikantnego - lub jaki masz pod ręką
    5 łyżek wody
    sól i pieprz czarny mielony do smaku
    100 g tartego żółtego sera
    koperek do posypania zapiekanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka z cukinią, warzywami i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzuć mięsko mielone, dodaj sól i pieprz prawdziwy mielony, majeranek, oraz ulubioną przyprawę do mielonego, zetrzyj na tarce cebulę, całość wyrób ręką na jednolitą masę.
    Z mięsa uformuj małe klopsiki Ø 5 cm, układaj je na talerzu. Żeby łatwiej uformować klopsiki, nawilżaj dłonie pod bieżącym strumieniem wody.
    Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, skrop olejem i posyp ulubioną przyprawą do ziemniaków.
    Cukinie umyj i odetnij końce, następnie pokrój na plastry takiej samej mniej więcej grubości jak ziemniaki.
    Pomidory umyj i pokrój w plasterki, wytnij ze środka zielone łyko.
    Warzywa przekładaj z mięsem i układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem na przemian.
    Śmietanę, ketchup, wodę, sól i pieprz do smaku wymieszaj razem w małej miseczce najlepiej trzepaczką rózgową, następnie zalej zapiekankę po całości.
    Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C na ok 1 godz. do miękkości.
    Ok. 15 min. przed końcem pieczenia posyp tartym serem i zapiecz do zarumienienia się sera.
    Przed podaniem posypać koperkiem, podawać na ciepło.
    Smacznego!!!

Porady

W zależności od grubości warzyw możesz doliczyć plus minus 15 min. do czasu pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować