Z makaronem, kiełbasą i papryką. Prosta, smaczna, z ogólnodostępnych składników, w sam raz na chłodniejsze dni :)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400 g makaronu, np.świderki
300 g dowolnej kiełbasy wieprzowej
po 4 żółte i czerwone pomidorki cherry
po jednej papryce czerwonej i żółtej
1 cebula
150 ml sosu cygańskiego
100 g sera żółtego
3/4 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki keczupu
słodka i ostra mielona papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
szczypiorek do posypania
Zapiekanka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie , wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o grubym oczku. Z papryk usunąć gniazda nasienne i razem z kiełbasą pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażyć razem z posiekaną cebulą. Do patelni z warzywami dołożyć makaron, mielone papryki sól i pieprz. Wszystko dokładnie połączyć.
2.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć do niego zawartość patelni. Śmietanę połączyć z keczupem i sosem cygańskim, wymieszać i wylać na makaron. Zapiekankę piec ok.20-30 minut w 180 st.uważając, aby ser się za bardzo nie przypiekł. Po upieczeniu posypać dosiekanym szczypiorkiem, podzielić na porcję i podawać od razu. Smacznego!
Komentarze