Zapiekanka po cygańsku

4.5 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Z makaronem, kiełbasą i papryką. Prosta, smaczna, z ogólnodostępnych składników, w sam raz na chłodniejsze dni :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g makaronu, np.świderki
    300 g dowolnej kiełbasy wieprzowej
    po 4 żółte i czerwone pomidorki cherry
    po jednej papryce czerwonej i żółtej
    1 cebula
    150 ml sosu cygańskiego
    100 g sera żółtego
    3/4 szklanki śmietany kremówki
    3 łyżki keczupu
    słodka i ostra mielona papryka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Ser

Zapiekanka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka po cygańsku 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie , wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o grubym oczku.  Z papryk usunąć gniazda nasienne i razem z kiełbasą pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażyć razem z posiekaną cebulą. Do patelni z warzywami dołożyć makaron, mielone papryki sól i pieprz. Wszystko dokładnie połączyć.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć do niego zawartość patelni. Śmietanę połączyć z keczupem i sosem cygańskim, wymieszać i wylać na makaron. Zapiekankę piec ok.20-30 minut w 180 st.uważając, aby ser się za bardzo nie przypiekł. Po upieczeniu posypać dosiekanym szczypiorkiem, podzielić na porcję i podawać od razu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować