Rydze po cygańsku

  • wyświetlono: 3037 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne grzyby, dary lasu, rydz! w zalewie z dodatkiem cebulki. Idealne jako samodzielna przystawka ale tak że do różnego rodzaju mięs oraz grilla. Ja podałam je na przyjęciu i każdy prosił mnie o przepis. Przepis mojego autorstwa. Gorąco polecam!

Anitka0804
  • 18 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 kg rydzów
1,5 kg cebuli
2 szklanki octu
2 szklanki oleju
2 szklanki cukru
15 ziarenek ziela angielskiego
8 listków laurowych
4 małe przeciery Pudliszki
4 łyżki soli - 2 do gotowania, a 2 do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rydze po cygańsku

  • 1. Rydze dokładnie umyć w letniej wodzie. Gotować z dwoma łyżkami soli ok. 20 minut.
  • 2. Na oleju poddusić cebulę na szklisty kolor, dodać dwie łyżki soli,liście laurowe,przeciery,cukier,ocet oraz olej. Ugotowane, przecedzone przelane zimną woda rydze smażyć w zalewie 15 minut.
  • 3. Rydze wraz z zalewą przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 15 minut.
  • 4. Zimne i wystudzone słoiczki wynieść do piwnicy lub w chłodne miejsce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybyRydzePrzetworyDomowe Przetworyprzetwory z grzybówdary lasudary naturyrydze smażonerydzrydze gotowanerydze w zalewierydze z cebuląrydze po cygańsku
 

Komentarze

Podobne przepisy

rydze

Dodane przez: Anitka0804

Rydze na maśle na zimę

Wspaniałe smażone grzybki rydze...

Dodane przez: marcelina ryczek

rydze z rodzynkami

pychotka od babci

Rydze

Dodane przez: JulkaTomeczek

Rydze w occie

Zamknięcie darów jesieni w słoiczku....

ogórki po kartusku

Dodane przez: rena123

Ogórki po kartusku

Znakomite ogórki na zimę i na cały...

Ogórki po szwedzku

Dodane przez: Kloruś

Ogórki po szwedzku

Ogórki po szwedzku nazywane tez...

Ogórki po kartusku

Dodane przez: aniak

Ogórki po kartusku

Przepis na te ogórki znalazłam...