Rydze po cygańsku

4.36 (220 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne grzyby, dary lasu, rydz! w zalewie z dodatkiem cebulki. Idealne jako samodzielna przystawka ale tak że do różnego rodzaju mięs oraz grilla. Ja podałam je na przyjęciu i każdy prosił mnie o przepis. Przepis mojego autorstwa. Gorąco polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg rydzów
    1,5 kg cebuli
    2 szklanki octu
    2 szklanki oleju
    2 szklanki cukru
    15 ziarenek ziela angielskiego
    8 listków laurowych
    4 małe przeciery w słoikach
    4 łyżki soli - 2 do gotowania, a 2 do smażenia
Wystaw ocenę:

4.36 (220 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z grzybów

Rydze po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rydze dokładnie umyć w letniej wodzie. Gotować z dwoma łyżkami soli ok. 20 minut.
  • 2. Na oleju poddusić cebulę na szklisty kolor, dodać dwie łyżki soli,liście laurowe,przeciery,cukier,ocet oraz olej. Ugotowane, przecedzone przelane zimną woda rydze smażyć w zalewie 15 minut.
  • 3. Rydze wraz z zalewą przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 15 minut.
  • 4. Zimne i wystudzone słoiczki wynieść do piwnicy lub w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rydze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (169 ocen)

Rydze po cygańsku

To może cię zainteresować