Karkówka po cygańsku

4.49 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo sycące i rozgrzewające danie. Można podać z kaszą, ryżem, czy ziemniakami. Z czym kto lubi, polecam :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    40 dag pieczarek
    4 strąki marynowanej czerwonej papryki
    3 ogórki konserwowe
    2 średnie cebule
    Zalewa: 1 szklanka wody
    4 łyżki octu winnego
    1/2 szklanki ketchupu pikantnego
    1 koncentrat pomidorowy (200ml)
    3 łyżki cukru
    mielona słodka i ostra papryka
    czosnek mielony
    sól, pieprz
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Karkówka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka po cygańsku 1. Karkówkę pokroić na średniej grubości plastry. Rozbić, przyprawić solą i pieprzem z obu stron i odstawić na 2-3 godz. do lodówki. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Karkówkę ułożyć na dno naczynia żaroodpornego. Ogórki i paprykę osączyć z zalewy. Cebulę pokroić w półksiężyce, pieczarki w plastry, ogórki w półplastry, a paprykę w paski.Wszystko ułożyć warstwami na karkówce.
  • Karkówka po cygańsku 2. Przygotować zalewę: wszystkie składniki połączyć, wymieszać, zalać nią mięso i warzywa.Całość zapiekać pod przykryciem ok.90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.Jeśli chcemy, by mięsko się się przyrumieniło, można odkryć pokrywkę na 15 minut przed końcem pieczenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować