Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka makaronowa jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.
Zapiekanka makaronowa z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę, paprykę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Mąkę rozprowadzić w 600ml zimnej wody, dodać śmietanę, przecier pomidorowy, wymieszać, doprawić do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na dno surowy makaron, dodać szynkę, cebulę i paprykę, przemieszać. Całość zalać wodą ze śmietanę, posypać startym, żółtym serem. Dokładnie przykryć cały makaron, aby ładnie ugotował się w sosie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny.
Komentarze