Zapiekanka makaronowa z szynką

4.48 (173 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka makaronowa jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g makaronu np. rurki lub świderki
    200g szynki
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    200g żółtego sera
    2 łyżki mąki
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    200g śmietany
    Zioła prowansalskie, natka pietruszki, tymianek, majeranek, suszony czosnek
    Sól, pieprz
    masło
Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Szynki

Zapiekanka makaronowa z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę, paprykę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce.
    Mąkę rozprowadzić w 600ml zimnej wody, dodać śmietanę, przecier pomidorowy, wymieszać, doprawić do smaku.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na dno surowy makaron, dodać szynkę, cebulę i paprykę, przemieszać. Całość zalać wodą ze śmietanę, posypać startym, żółtym serem. Dokładnie przykryć cały makaron, aby ładnie ugotował się w sosie.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Makaron Papryka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować