Zakwas pszenny na barszcz biały

4.49 (163 ocen)

Jeśli chcecie ugotować smaczny barszcz biały, będziecie potrzebować zakwasu pszennego. Jest on łagodniejszy w smaku niż zakwas żytni, z którego gotuje się żurek. Przygotowanie domowego zakwasu trwa kilka chwil i jest niebywale proste.

Składniki:

  • 800 ml wody
    8 płaskich łyżek mąki pszennej razowej
    4 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    5 ziarenek czarnego pieprzu
    ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Zakwas

Zakwas pszenny na barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju.
    Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    Zakwas należy mieszać 3 razy dziennie drewnianą mątewką lub drewnianą łyżką.
    Zakwas jest ukiszony po 5-7 dniach. Po tym czasie należy usunąć liście laurowe, ziarenka i czosnek, a zakwas przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować