Zakwas pszenny na barszcz biały

  • wyświetlono: 2827 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jeśli chcecie ugotować smaczny barszcz biały, będziecie potrzebować zakwasu pszennego. Jest on łagodniejszy w smaku niż zakwas żytni, z którego gotuje się żurek. Przygotowanie domowego zakwasu trwa kilka chwil i jest niebywale proste.

palinos

Składniki

800 ml wody
8 płaskich łyżek mąki pszennej razowej
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej

Sposób przygotowania przepisu:

Zakwas pszenny na barszcz biały

  • 1. Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju.
    Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    Zakwas należy mieszać 3 razy dziennie drewnianą mątewką lub drewnianą łyżką.
    Zakwas jest ukiszony po 5-7 dniach. Po tym czasie należy usunąć liście laurowe, ziarenka i czosnek, a zakwas przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzubarszczzakwas

Komentarze

Podobne przepisy

Zakwas na barszcz biały

Dodane przez: rzelkazag

Zakwas na barszcz biały

W domu rodzinnym, tradycją było...

zakwas na barszcz

Dodane przez: majka190382

ZAKWAS NA BARSZCZ

Prawdziwy, najlepszy barszcz powstaje...

Barszcz wielkanocny 28

Dodane przez: czarrna

Barszcz wielkanocny na zakwasie

Jest to tradycyjny wielkanocny...

image-0lrqkyg

Dodane przez: dubielek11

Barszcz biały gotowany na żeberkach

Barszcz to moja ulubiona zupa,...

barszcz na zakwasie

Dodane przez: Kloruś

Barszcz na zakwasie

Nic nie smakuje tak pysznie na...

zakwas na barszcz

Dodane przez: gnomcio

Zakwas na barszcz

Zbliża się Wigilia, więc czas nastawić...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE