Zakręcone Drożdżówki z Serem i Polewą ze Śmietany

4.48 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszniaste drożdżówki z polewą z kwaśnej śmietany,a do tego jak nadziane,pyszota,na jednej nie skończysz ;-)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    7 g drożdży suchych ( 14 g świeżych )
    100 ml mleka
    50 g cukru
    50 g masła lub margaryny
    5 łyżek śmietany 18 %
    2 szczypty soli
    Nadzienie:
    250 g twarogu półtłustego
    50 g cukru
    pół paczki budyniu śmietankowego
    1 jajko
    Polewa:
    7 łyżek śmietany 18 %
    1 łyżka cukru kryształu
    Dodatkowo:
    jajko
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Zakręcone drożdżówki z serem i polewą ze śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakręcone Drożdżówki z Serem i Polewą ze Śmietany. 1. Masło lub margarynę roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,do miski przesiewamy przez sitko mąkę,wsypujemy suche drożdże,cukier,sól,mieszamy suche składniki,następnie wlewamy ciepłe mleko,letnie masło,śmietanę
  • Zakręcone Drożdżówki z Serem i Polewą ze Śmietany. 2. wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto,odchodzące od misy miksera.
  • Zakręcone Drożdżówki z Serem i Polewą ze Śmietany. 3. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,lub podwojenia objętości,na ok.1 godz.
    W tym czasie przygotować nadzienie,twaróg rozgnieść widelcem,wsypać cukier,proszek budyniowy i wbić jajko,wymieszać całość na jednolitą masę.
  • Zakręcone Drożdżówki z Serem i Polewą ze Śmietany. 4. Wyrośnięte ciasto wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o grubości ok.0,5 mm.
    Rozwałkowane ciasto można posmarować ulubionym dżemem,
  • Zakręcone Drożdżówki z Serem i Polewą ze Śmietany. 5. lub od razu rozsmarować po całości nadzienie twarogowe,
  • Zakręcone Drożdżówki z Serem i Polewą ze Śmietany. 6. dłuższy bok zacząć rolować,zwinąć w roladę,następnie pokroić w paski szer.4-5 cm.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia w moim wypadku była to tortownica,więc spód wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
    Drożdżówki układać na blaszce w odstępach od siebie,
  • Zakręcone Drożdżówki z Serem i Polewą ze Śmietany. 7. przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 40 min.powinny znacznie urosnąć,
  • Zakręcone Drożdżówki z Serem i Polewą ze Śmietany. 8. posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika ,pieczemy w temp.180 C przez 25-30 min.do zarumienienia,w zależności od tego jakie grube drożdżówki będziemy ciąć.
    Zaraz po wyjęciu z piekarnika,jeszcze gorące smarujemy śmietaną wymieszaną z cukrem i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Drożdżówki tak przygotowane są naprawdę pyszne i robią wrażenie na gościach ;-)

Porady

Polewę ze śmietany trzeba wylać i rozsmarować na jeszcze ciepłe drożdżówki,wyjęte prosto z pieca,żeby ładnie zastygła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować