Zakręcone drożdżówki dyniowe z serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, puchate i żółciutkie drożdżówki z waniliowym serkiem będą idealną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jeśli więc macie zapas puree z dyni to gorąco zachęcam do upieczenia tych pysznych bułeczek :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    2,5 szkl mąki pszennej

    1/4 szkl cukru

    łyżeczka soli

    7g drożdży instant

    3/4 szkl puree z dyni

    1/2 szkl ciepłego mleka

    2 łyżki stopionego masła

    kilka kropel ekstraktu waniliowego



    Farsz:

    500 g białego sera

    łyżka budyniu

    żółtko

    3 łyżki cukru

    kilka kropel ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zakręcone drożdżówki dyniowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: ser przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.

    Ciasto: suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać puree, mleko i masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt (ok 30x40cm). Ciasto posmarować serkiem i zwinąć w rulon zaczynając od szerszej strony. Rulon pokroić na 3-4 cm plastry. Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Piec w 180 stopniach ok 20 minut.

    Przed podaniem bułeczki można polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia Twaróg Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować