Zajączki pszenne wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wsypuję po dwie łyżki mąki pszennej i żytniej pełnoziarnistej rozkruszam drożdże, dodaje letnie mleko i cukier. Zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
2.Do drugiej miski dodaję resztę mąki dwa gatunki, dodaję jogurt grecki, sól i zaczyn. Ciasto wyrabiam ręką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przekrywam ciasto ściereczką.
3. Dzielę na 5 części. Każda cześć dziele na kolejne trzy części,Jedna część to będzie ogonek formując mała kulkę. Druga cześć ciasta to będą uszy i głowa wielkościowo to średnia ilość ciasta. Formuję kształt gruszki i przecinam na czubku by powstały uszy zająca. Największa część ciasta to grzbiet. Formuję wałeczek który zwijam jak ślimak zaczynając od środka. Oczy robię z pieprzu.
4.Na blaszce na papierze układam grzbiet doklejam uszy i ogonek. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję białkiem i posypuje sezamem. Piekę 10 minut temp 200 stopni i zmniejszam na 180 stopni na kolejne 10 minut.
Komentarze