Zajączki, które swoim urokiem jeszcze bardziej rozweselą świąteczny stół.
40 min
Składniki:
Składniki na ok. 8 zajączków – ilość jest zależna od ich wielkości:
2 szklanki mąki
30g drożdży
1/3 szklanki mleka
½ szklanki cukru
70g masła
1 jajko + żółtko do posmarowania bułek
Zajączki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, a następnie zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę mąki. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować. Do mąki wlać zaczyn oraz dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto tak długo aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gdyby ciasto bardzo się kleiło lekko podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie chwilkę go wyrobić. Na każdego zajączka przypadają dwie kulki, mniejsza - głowa oraz większa - tułów. Z niewielkich kawałków ciasta należy uformować uszy i nałożyć je na wierzch zajączków. Gotowe posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
Komentarze