Bułeczki Zajączki Wielkanocne

4.5 (201 ocen)

Bułeczki te są przygotowane z pszennej mąki i są niesamowicie puszyste i mięciutkie.

Składniki:

  • ( na 9 bułeczek )

    235 ml mleka ( 1 szklanka )

    120 ml wody ( 0,5 szklanki )

    55g masła

    650g mąki pszennej

    15g świeżych drożdży

    2 łyżki cukru

    1,5 łyżeczki soli

    1 jajko



    Dodatkowo :

    roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki zajączki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) . Do szklanki odlewamy trochę mleka studzimy je i w nim rozpuszczamy drożdże ( mleko to ma być letnie )

    W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z rozpuszczonymi drożdżami , cukrem i solą . Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ze specjalną końcówką ). Dodajemy jajko i ponownie mieszamy . Mieszając dodajemy pozostałą mąkę , po pół szklanki na raz , dobrze wyrabiamy ciasto po każdym dodaniu . Pod koniec wyrabiania ciasto będzie elastyczne i delikatnie klejące . Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia . 
  • 2. Po tym czasie z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandaryni (tułów) i układamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Do dużej kulki doklejamy mniejszą ( główka ) , ponadto doklejamy ogonek i uszy . W ten sposób formujemy resztę zajączków . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-35 minut .

    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki-zajączki roztrzepanym jajkiem . Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 12-15 minut , aż nabiorą złotego koloru . 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować