Botwinka na żeberkach z ziemniakami i jajkiem

4.49 (190 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna zupa z młodych buraczków z dodatkiem ziemniaków, jajka i koperku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Dla 4 osób:

    70 dkg mięsnych żeberek
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 marchewki
    1 mała pietruszka
    8 ziemniaków
    3 pęczki botwinki
    1 burak ćwikłowy duży
    1 pęczek koperku
    2 łyżki śmietany 18%
    sól, pieprz do smaku
    4 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Botwinka Jajko

Botwinka na żeberkach z ziemniakami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki do botwinki 1. Mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy ok 3l wody. Gotujemy ok 20 minut, zbieramy szumowiny i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, marchewki, pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz pietruszkę. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Po tym czasie żeberko i pietruszkę wyciągamy, Gotujemy 10 minut. Młodą botwinkę myjemy i siekamy w całości (buraczki możemy również zetrzeć), dodajemy do zupy. Gotujemy ok 10 minut, po czym zabielamy rozrobioną z odrobiną botwinki śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem oraz połówkami jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki Jajka Koper Żeberka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować