Zupa fasolowa zabielana

4.47 (145 ocen)

Prosta, syta zupa, w sam raz na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 250-300 g żeberek
    2/3 szklanki drobnej fasoli
    1 marchewka
    3 ziemniaki
    1,5 litra wody lub wywaru warzywnego
    sól, pieprz
    listek laurowy
    3 kulki ziela angielskiego
    płaska łyżeczka cząbru
    3 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.47 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa zabielana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę umyć i zalać wodą na noc.
    Żeberka umyć włożyć do wrzącej wody, gotować 15 minut, dodać osączoną z wody fasolę, ziele i listek, dalej gotować 20 minut.
    Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić, dodać do zupy, gotować do miękkości.Na koniec zabielić śmietaną i przyprawić cząbrem, solą i pieprzem do smaku.
    Podawać z ciemnym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cząber Fasola Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować