Zupa fasolowa zabielana

  • wyświetlono: 4808 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Prosta, syta zupa, w sam raz na chłodniejsze dni.

benka

Składniki

250-300 g żeberek
2/3 szklanki drobnej fasoli
1 marchewka
3 ziemniaki
1,5 litra wody lub wywaru warzywnego
sól, pieprz
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
płaska łyżeczka cząbru
3 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa fasolowa zabielana

  • 1. Fasolę umyć i zalać wodą na noc.
    Żeberka umyć włożyć do wrzącej wody, gotować 15 minut, dodać osączoną z wody fasolę, ziele i listek, dalej gotować 20 minut.
    Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić, dodać do zupy, gotować do miękkości.Na koniec zabielić śmietaną i przyprawić cząbrem, solą i pieprzem do smaku.
    Podawać z ciemnym pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzuziemniakifasolamarchewkazupacząberrozgrzewające daniebiałko roślinnesyta zupazupa zabielana

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa fasolowa

Dodane przez: kamilab

Zupa fasolowa

Taką zupę jem od zawsze,bo gotowała...

Zabielana zupa ze świeżych opieniek

Dodane przez: anemon

Zabielana zupa ze świeżych opieniek

Zupa z tych niepozornych, ale niezwykle...

Sylwia Szerszeń

Dodane przez: sylwin03

Zupa fasolowa

pyszna zupa

Zupa fasolowa

Dodane przez: kinga_ka

ZUPA FASOLOWA

Pożywna zupa, idealna na chłodne...

Zupa fasolowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Zupa fasolowa

Tradycyjna zupa fasolowa to bardzo...

zupa fasolowa

Dodane przez: joanna1974

zupa fasolowa

zimą uwielbiam zupy treściwe i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE