Wytrawne naleśniki z kozim serem w buraczkach (z miodem i melisą)

0 (0 ocen)

  • 40 min

Na pomysł tych naleśników wpadłam przy okazji Walentynek. Różowy kolor nadzienia trochę się z nimi kojarzy, więc są świetnym pomysłem na obiad/kolację we dwoje. Po raz pierwszy spróbowaliśmy koziego sera i bardzo przypadł nam do gustu :)

  • 40 min

Składniki:

  • Naleśniki - 4 sztuki:
    1 szkl. mąki pszennej
    1 szk. wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    szczypta soli morskiej

    Nadzienie:
    230 gram g sera koziego pasteryzowanego
    1 pęczek melisy
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula dymka
    2 łyżki mrożonych buraków tartych
    1 łyżka miodu
    1 płaska łyżeczka papryki ostrej
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Buraczki

Wytrawne naleśniki z kozim serem w buraczkach (z miodem i melisą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miksujemy składniki na ciasto 1. Naleśniki: Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło. Smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.
  • Dodajemy buraczki 2. Nadzienie: W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Następnie dodajemy łyżkę miodu, a gdy się rozpuści i połączy dodajemy 2 łyżki mrożonych tartych buraczków. Podgrzewamy cały czas mieszając.
  • Dodajemy bardzo drobno posiekaną melisę 3. Opłukane pod bieżącą wodą i osuszone na ręczniku papierowym listki melisy bardzo drobno siekamy (ja rozdrobniłam w blenderze) i dodajemy do pozostałych składników.
  • Dodajemy ser kozi i mieszamy do rozpuszczenia 4. Ser kozi drobno kroimy lub tniemy w cienkie plastry, wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż się niemal całkowicie rozpuści. Przyprawiamy papryką ostrą, aby złamać słodki smak miodu. Lekko studzimy.
  • Smarujemy naleśniki i składamy 5. Przestudzone naleśniki smarujemy na połowie nadzieniem, składamy "na cztery" lub zwijamy w rulon. Dekorujemy listkami melisy.

Porady

Naleśniki wychodzą lekko ostre, przełamane miodem. Dlatego ilość ostrej papryki należy dopasować do siebie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kozi ser

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować