Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem

  • wyświetlono: 255 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pomysł na oryginalny, wegetariański obiad, który łączy w sobie słodkie i słone smaki.

IMG_20190610_172103
  • 2 porcje
  • 50min
  • Średni

Składniki

Kluski:
1 duży batat
skrobia ziemniaczana
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu
szczypta wędzonej słodkiej papryki

Nadzienie:
125 g chudego twarogu
3 łyżeczki koziego sera do smarowania
sól i pieprz do smaku
1 duży ząbek czosnku

Masło smakowe:
50 g masła
1 ząbek czosnku
garść natki pietruszki
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem

  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem1. Składniki na nadzienie miksujemy w siekaczu. Batata obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Następnie ubijamy tłuczkiem lub gnieciemy widelcem na jednolitą masę.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem2. Wygładzamy ją i nożem dzielimy w garnku na 4 równe części (na krzyż).
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem3. Jedną część wyjmujemy i przekładamy do miseczki.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem4. Wolną przestrzeń w garnku wypełniamy skrobią ziemniaczaną.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem5. Masę doprawiamy solą, pieprzem, gałką, papryką i zagniatamy.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem6. Blat lub stolnicę posypujemy obficie skrobią.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem7. Masę dzielimy na 15 kulek. Każdą z nich obtaczamy w skrobi i rozpłaszczamy. Nadziewamy zmiksowanymi serami (farszu nie może być zbyt dużo, bo wypłynie).
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem8. Formujemy kulki.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem9. Gotujemy je w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na wierzch przez około 2-3 minuty.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem10. Kluski odcedzamy. Wykładamy na talerze. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą. Kluski polewamy masłem smakowym i podajemy. Można je również na nim podsmażyć.
    Smacznego!

Porady

Porcję bez problemu można podwoić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógkluskikopytkakozi serKLUSKI ŚLĄSKIEkluski ziemniaczanebatatysłodkie ziemniakikluski z nadzieniemkluski z serem

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski z serem

Dodane przez: Goszka

Kluski z serem

Postanowiłam odtworzyć smak klusek...

kluski z serem

Dodane przez: agniesia

kluski z serem

świetne i szybkie w wykonaniu kluseczki...

image-08q77lr

Dodane przez: bozena58

Szare kluski z wędzonym twarogiem

moja zaprezentowana wersja szarych...

image-109vbsp

Dodane przez: Monika1993

Kluski z serem

Banalny i pyszny obiad, który każdemu...

4

Dodane przez: Barbara Ornat

KLUSKI ZIEMNIACZANE Z SEREM

Kluski ,które cała moja rodzina...

Dodane przez: Iwona1

Kluski z serem i ze skwarkami po wiejsku

Są smaczne pożywne i szybko się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE