Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na nadzienie miksujemy w siekaczu. Batata obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Następnie ubijamy tłuczkiem lub gnieciemy widelcem na jednolitą masę.
2.Wygładzamy ją i nożem dzielimy w garnku na 4 równe części (na krzyż).
3.Jedną część wyjmujemy i przekładamy do miseczki.
4.Wolną przestrzeń w garnku wypełniamy skrobią ziemniaczaną.
5.Masę doprawiamy solą, pieprzem, gałką, papryką i zagniatamy.
6.Blat lub stolnicę posypujemy obficie skrobią.
7.Masę dzielimy na 15 kulek. Każdą z nich obtaczamy w skrobi i rozpłaszczamy. Nadziewamy zmiksowanymi serami (farszu nie może być zbyt dużo, bo wypłynie).
8.Formujemy kulki.
9.Gotujemy je w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na wierzch przez około 2-3 minuty.
10.Kluski odcedzamy. Wykładamy na talerze. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą. Kluski polewamy masłem smakowym i podajemy. Można je również na nim podsmażyć.
Smacznego!
Komentarze