Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pomysł na oryginalny, wegetariański obiad, który łączy w sobie słodkie i słone smaki.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kluski:
    1 duży batat
    skrobia ziemniaczana
    szczypta soli
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta pieprzu
    szczypta wędzonej słodkiej papryki

    Nadzienie:
    125 g chudego twarogu
    3 łyżeczki koziego sera do smarowania
    sól i pieprz do smaku
    1 duży ząbek czosnku

    Masło smakowe:
    50 g masła
    1 ząbek czosnku
    garść natki pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie Kopytka

Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem 1. Składniki na nadzienie miksujemy w siekaczu. Batata obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Następnie ubijamy tłuczkiem lub gnieciemy widelcem na jednolitą masę.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem 2. Wygładzamy ją i nożem dzielimy w garnku na 4 równe części (na krzyż).
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem 3. Jedną część wyjmujemy i przekładamy do miseczki.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem 4. Wolną przestrzeń w garnku wypełniamy skrobią ziemniaczaną.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem 5. Masę doprawiamy solą, pieprzem, gałką, papryką i zagniatamy.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem 6. Blat lub stolnicę posypujemy obficie skrobią.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem 7. Masę dzielimy na 15 kulek. Każdą z nich obtaczamy w skrobi i rozpłaszczamy. Nadziewamy zmiksowanymi serami (farszu nie może być zbyt dużo, bo wypłynie).
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem 8. Formujemy kulki.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem 9. Gotujemy je w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na wierzch przez około 2-3 minuty.
  • Wytrawne kluski z batata nadziane twarogiem i kozim serem 10. Kluski odcedzamy. Wykładamy na talerze. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą. Kluski polewamy masłem smakowym i podajemy. Można je również na nim podsmażyć.
    Smacznego!

Porady

Porcję bez problemu można podwoić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Kozi ser Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować