Sałatka z kurczakiem - bukiet róż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać razem mleko, wodę , jajko, mąkę pszenną i szczyptę soli. Usmażyć na oleju rzepakowym naleśniki.
Ugotować buraki. Obrać i zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Do buraków dodać przepuszczony przez praskę czosnek, szczyptę kwasku cytrynowego, pieprz, 2 łyżki majonezu i sól do smaku. Wymieszać.
Naleśniki smarować tartymi burakami i zwijać w ruloniki. Pokroić na ok 3-4 cm kawałki. Pokrojone kawałki ułożyć w tortownicy na sztorc.
Filet z kurczaka ugotować z kostką rosołową. Wyjąć , wystudzić i pokroić na drobne kawałki.
Na patelni, na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smażyć, aż zniknie sos. Wystudzić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Orzechy pokroić w małe kawałki.
Do salaterki przełożyć pokrojonego kurczaka, usmażone pieczarki, orzechy, ser, jajka. Dodać majonez, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Wymieszać.
Tak przygotowana sałatkę wyłożyć do tortownicy, przykrywając dokładnie naleśniki. Lekko docisnąć. Wstawić tortownicę do lodówki na ok. 2 godziny.
Żeby wyłożyć sałatkę na talerz wystarczy talerzem nakryć tortownicę i odwrócić tortownicę dnem do góry. Ostrożnie zdjąć obręcz i denko. Wcześniej można na talerzu ułożyć zieloną sałatę. Naleśniki lekko rozchylić. Można powciskać po kawałku zielonej sałaty. Smacznego.
Komentarze