Wytrawne szpinakowe naleśniki z serem

4.5 (163 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Od dawna jestem wielką fanką naleśników, ale w takiej formie przygotowuję je od niedawna. Jest to lekki i prosty przepis pozwalający na trochę wariacji i odstępstwa od schematów w kuchni. Moja rodzina pokochała ten przepis i teraz przygotowuję go na zmianę z tradycyjnymi naleśnikami z serem czy innymi słodkimi smarowidłami.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    200g szpinaku (najlepiej świeży)
    2 jajka
    2 szklanki mąki (najlepiej sprawdzi się ta przeznaczona do naleśników)
    szklanka wody gazowanej
    szklanka mleka
    sól, pieprz
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Farsz:
    200g wędzonego boczku
    1 cebula
    opakowanie sera białego (ja użyłam chudego)
    połowa opakowania serka kanapkowego typu feta
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Wytrawne szpinakowe naleśniki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wytrawne szpinakowe naleśniki z serem 1. Naleśniki;
    1) W misce zmiksować jajka z odrobiną soli do uzyskania puszystej masy. Dodać mleko, wodę.
    2) Szpinak zmiksować z odrobiną mleka i dodać do pozostałych składników.
    3)Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia miksując na niewielkich obrotach. Ciasto na naleśniki powinno osiągnąć konsystencję śmietany.

    Farsz:
    Boczek i cebulkę zeszklić na patelni, ostudzić. Wymieszać z białym serem doprawić solą i pieprzem. Dla uzyskania lepszej konsystencji można dodać Łyżkę jogurtu typu greckiego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować