60 dag dyni obranej już ze skórki
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
4 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
150 gram serka topionego
100 gram parmezanu w kawałku, byle nie ten ze sklepu stary drobno
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 żółtko
Sól i pieprz kolorowy do smaku
0,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonego imbiru
Dodatkowo
2 małe dynie zapieczone w piekarniku/ termo obieg 160st/
Wyborna zupa z dyni w pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię i cebulę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym masełku sklarowanym zeszklić cebulę, dodać dynię, podsmażyć chwilę, zmniejszyć płomień i dusić około 7 minut, dodając sprasowany czosnek.
W rondlu zagotować rosół lub bulion, dodać przesmażoną dynię z cebulą i czosnkiem, gotować do miękkości dyni, około 15 minut.
Następnie zmiksować i dodać stary parmezan oraz serek topiony, ponownie zmiksować i podgrzewać około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem.
W szklance wymieszać śmietanę z żółtkiem i dolać stopniowo kilka łyżek zupy. Przelać do rondla , zagotować i zestawić z ognia. Pozostawić aż lekko wystygnie i nabierze jeszcze głębszego aromatu.
Podać z prażonymi pestkami dyni i groszkiem ptysiowym. Ja zapiekłam małą dynię i w niej podałam zupę.
Komentarze