Wyborna zupa z dyni w pieczonej dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ta zupa smakuje rewelacyjnie

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag dyni obranej już ze skórki
    1 duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    4 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
    150 gram serka topionego
    100 gram parmezanu w kawałku, byle nie ten ze sklepu stary drobno
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1 żółtko
    Sól i pieprz kolorowy do smaku
    0,5 łyżeczki curry
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    Dodatkowo
    2 małe dynie zapieczone w piekarniku/ termo obieg 160st/
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Wyborna zupa z dyni w pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i cebulę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym masełku sklarowanym zeszklić cebulę, dodać dynię, podsmażyć chwilę, zmniejszyć płomień i dusić około 7 minut, dodając sprasowany czosnek.
    W rondlu zagotować rosół lub bulion, dodać przesmażoną dynię z cebulą i czosnkiem, gotować do miękkości dyni, około 15 minut.
    Następnie zmiksować i dodać stary parmezan oraz serek topiony, ponownie zmiksować i podgrzewać około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem.
    W szklance wymieszać śmietanę z żółtkiem i dolać stopniowo kilka łyżek zupy. Przelać do rondla , zagotować i zestawić z ognia. Pozostawić aż lekko wystygnie i nabierze jeszcze głębszego aromatu.
    Podać z prażonymi pestkami dyni i groszkiem ptysiowym. Ja zapiekłam małą dynię i w niej podałam zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować