Wołowina w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesiennie, smakowicie, pachnąco bo jakżeby inaczej mogło być skoro danie z grzybami leśnymi. Nie jest pracochłonne ale czasochłonne tak. W końcu wołowina jest wymagają w obróbce. Ale warto wierzcie mi z kaszą pycha.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dkg wołowiny na gulasz

    50 dkg podgrzybków

    1 cebula duża

    sól, pieprz

    1 łyżeczka majeranku

    100 ml wina białego

    natka pietruszki

    olej rzepakowy

    200 ml śmietanki 30 %

    liść laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Stek wołowy

Wołowina w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroję, przesmażam na oleju, wlewam wino i redukuję. Grzyby myję i kroję, dodaję do cebuli i smażę dalej. Wykładam na talerz. Na patelnię wlewam odrobinę oleju, i na rozgrzaną wkładam kawałki mięsa. Obsmażam z każdej strony. Podlewam mięso wodą 150 ml, dodaję ziele, liść laurowy, pieprz i duszę około dwie godziny. W między czasie dolewam kolejne 150 ml. Wołowina żeby była miękka wymaga długiej obróbki. Na końcu dodaję sól, grzyby,majeranek i jeszcze chwilę gotuję. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Posypuję natką pietruszki. Sos podaję z kaszą jęczmienną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina Podgrzybki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować