Wołowina w pikantnym sosie paprykowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wołowe pokroić w grubszą kostkę, przyprawić pieprzem, papryką, ale nie solimy. Oprószyć mąką i partiami obsmażyć z każdej strony. Ja dzisiaj nie oprószałam mąką.
W rondlu rozgrzać smalec i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucić grzyby, podsmażyć chwilę i dodać mięso. Tłuszcz z patelni zalać winem i chwilę gotować. Tak zdeglasowany tłuszcz wlać do rondla.
2.Wlać też rosół, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i trochę mielonego pieprzu.
Dodać suszone pomidory, papryczkę, paprykę miodową i dusić jak najwolniej do miękkości około 2 godziny.
Na koniec zagęścić mąką rozmieszaną ze szczyptą soli,śmietaną i wodą.
Poddusić tylko chwilę, aby mąka straciła smak surowizny.
Podać np. z kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym można podać też marynowane grzybki.
Komentarze