WŁOSKIE RÓŻE KARNAWAŁOWE (le SCORPELLE)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo efektowne, kolorowe, pachnące miodem i cytryną. Na "płatkach" róż gromadzi się słodziutki miód, który posypany jest cukiereczkami nawiązującymi do kolorów karnawału. Te słodkości przygotowaju się w okresie karnawału na południu Włoch.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ok. 35 róż

    na ciasto:
    500 g mąki
    1 jajko
    3 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    50 g masła
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    ok. 200 ml białego wina
    skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)

    do smażenia:
    2 l oleju arachidowego lub słonecznikowego lub smalec
     
    do dekoracji:
    ok.200 ml miodu
    kolorowe cukiereczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Włoskie róże karnawałowe (le scorpelle) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ttunm9 1. Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciast. Dodawać powoli białe wino (tyle ile zabierze ciasto) i wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta,
  • image-1ay6kb9 2. Uformować kulkę, przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu przez conajmniej pół godziny.
  • image-1o7x4mi 3. Wałkiem rozwałkować ciasto na jak najcieńsze placki (im cieńsze tym lepsze), w razie potrzeby podsypywać trochę mąką. Jeśli dysponujecie mikserem z wałkowarką. Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera.
  • image-1thhffn 4. Rozwałkowane ciasto kroić przy pomocy radełka w paski o szerokości ok. 3-4 cm i długości ok. 40 cm.
  • image-0n8n8ni 5. Sklejać ze sobą dwie przeciwległe krawędzie w odległościach co ok. 4 cm.
  • image-0mrubv9 6. Zacząć zwijanie róży sklejając początek wężyka z 3 płatkiem.
  • image-1t8c6m0 7. Kontynuować sklejanie róży sklejając odpowiednie płatki ze sobą (im luźniej tym lepiej).
  • image-0ihqu1p 8. Przygotowane róże smażyć na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu około połowy porcji najlepiej zmienić olej i smażyć pozostałe róże.
  • image-062yi6e 9. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • image-01piw6c 10. Miód podgrzać w rondelku, dodać parę łyżek wody, żeby go rozrzedzieć.
    Róże obficie polać ciepłym miodem i posypać cukiereczkami
    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować