Róże karnawałowe i faworki

  • wyświetlono: 1501 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Dekoracyjne, smaczne ciasto faworkowe. Chrupiący przysmak dzieci i dorosłych.

  • 60min

Składniki

Ciasto faworkowe:
500 g mąki pszennej, przesianej
3 żółtka
3 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
4 łyżki gęstej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu lub octu

Ponadto:
tłuszcz do smażenia 1:1 smalec i olej rzepakowy
cukier puder z wanilią do posypania po wierzchu lub smakowy, np różany lub lawendowy
konfitura owocowa

Sposób przygotowania przepisu:

Róże karnawałowe i faworki

  • formowanie faworków1. Mąkę mieszamy ze śmietaną, robimy dołek. Wbijamy żółtka, jajka. Wsypujemy proszek do pieczenia.
    Dodajemy pozostałe składniki, szybko wyrabiamy gładkie, gęste ciasto. Następnie wbijamy wałkiem w niego powietrze.
    Ciasto wałkujemy cienko- partiami, staramy się nie podsypywać zbyt dużo mąki na stolnicę.
    Wykonanie faworek.
    Kroimy z ciasta paski na ok. 3 cm szerokie 15 cm długie. Następnie każdy pasek ciasta przekrawamy w środku wzdłuż przestrzeni 6 cm i przewijamy.
    Omiatamy z mąki.
    Rozgrzewamy w rondlu tłuszcz. A na próbę wrzucamy kawałek obranego ziemniaka. Gdy wypłynie- tłuszcz jest dobry do smażenia.
    Wrzucamy partiami faworki. Smażymy z obu stron na rumiano.
    Wyjmujemy, osączamy na bibule.
    Przekładamy na ozdobny talerz, układamy piramidkę.
    Gorące faworki oprószamy cukrem pudrem z wanilią.
  • formowanie róży karnawałowej2. Wykonanie róży karnawałowej:
    Z ciasta na faworki wykrawamy 3 różnej wielkości kółka- na 1 różę.
    Każde przecinamy wzdłuż krajów, tak aby powstały płatki.
    Następnie układamy kolejno: największe, średnie i najmniejsze, mocno dociskamy, aby skleić róże.
    Smażymy w gorącym tłuszczu, jak faworki- na złoto, z obu stron.
    Wyjmujemy, osączamy na bibule.
    W środek każdej róży nakładamy konfiturę owocową lub osączony z syropu owoc, np wiśnię.
    Wierzch oprószamy cukrem z wanilią.
  • róże karnawałowe z konfiturą brzoskwiniową3. Róże smażymy w gorącym tłuszczu, jak faworki- na złoto, z obu stron.
    Wyjmujemy, osączamy na bibule.
    W środek każdej róży nakładamy konfiturę owocową lub osączony z syropu owoc, np wiśnię.
  • faworki oprószone pudrem4. Wierzch faworków oprószamy cukrem pudrem z wanilią.
  • róże karnawałowe oprószone cukrem pudrem5. Wierzch róż oprószamy cukrem pudrem z wanilią.
  • karnawałowe róże6. Smacznego :)

Porady

Podany czas jest- bez czasu wbijania powietrza w ciasto.
Jeśli ciasto jest zbyt wolne, należy stopniowo dosypywać mąkę. Ma być gęste, twarde.
Wbijanie powietrza w ciasto powinno trwać długo, ok. 45- 60 min.
Innym sposobem jest schładzanie ciasta przez noc w lodówce.
Najlepiej gdy przygotowujemy i smażymy faworki przez dwie osoby, gdyż ciasto nie powinno zbyt długo oczekiwać na smażenie.
Z tej porcji wychodzi dużo chrupiących róż i faworków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakisłodkie życieTłusty Czwartekdla dziecichrustFaworkikarnawałsmażonekuchnia staropolskadekoracyjneróże karnawałowechrupiącesłodki wypiektłuszcz do smażeniałatwy i tani przepiszawsze udany wypiekkonfitura z owocówcukier puder z waniliąprzysmak dziecidługo świeży wypiek
 

Komentarze

Podobne przepisy

Karnawałowe róże

Dodane przez: 2milutka

Karnawałowe róże

Cieniutkie chrupiące karnawałowe...

Róże karnawałowe

Dodane przez: Ola1984

Róże karnawałowe

Kruche i chrupiące - róże karnawałowe...

RÓŻE KARNAWAŁOWE

Dodane przez: Agata 1974

RÓŻE KARNAWAŁOWE

Ciasteczka nie są trudne w przygotowaniu...

róże karnawałowe

Dodane przez: mamade188

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe, obok chrustu...

Róże karnawałowe

Dodane przez: otylia-sieczka

Róże karnawałowe

Oczywiści tłusty czwartek bez róż...

róże karnawałowe

Dodane przez: agarybak76

Drożdżowe róże karnawałowe

Z okazji mojego 600-tnego przepisu...