Włoskie cannelloni

  • wyświetlono: 1027 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Gotuję już od kilku dobrych lat. Bardzo lubię to robić, szczególnie dla bliskich mi osób.Często zapraszam grono przyjaciół na domowe kolacje. Cannelloni najbardziej im smakuje.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Małgorzata Kogut, Głogów Małopolski

Składniki

1 op. makaronu cannelloni
margaryna
40 dag żółtego sera
olej

Farsz:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
kilka dymek
3 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru
2 łyżeczki curry
3 łyżeczki bazylii
sól, pieprz
10 dag mielonej słodkiej papryki
puszka krojonych pomidorów

Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
3 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz
3 łyżeczki oregano
odrobina mleka lub wody

Sposób przygotowania przepisu:

Włoskie cannelloni

  • 1. Przygotowujemy farsz. Umyte cebulki drobno kroimy. Smażymy na wolnym ogniu, dodając łyżeczkę imbiru. Gdy cebulka się zrumieni, dodajemy połowej
    zielonej części dymek, drugą wykorzystamy do sosu. Dodajemy mięso z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy curry, bazylią, papryką, pieprzem i solą.
    Smażymy, rozdrabniając mięso. Na koniec dodajemy 3/4 pomidorów.
    Mieszamy, smażymy ok. 15 minut. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy sos pomidorowy. Pozostałe pomidory gotujemy z resztą zielonej cebulki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do
    ostygnięcia.
  • 3. Cannelloni nadziewamy zimnym farszem. Układamy je w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pomidorowym
    i posypujemy startym żółtym serem. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 °C i zapiekamy 35 minut. Danie jest gotowe, gdy
    makaron będzie miękki (najlepiej sprawdzić widelcem).
  • 4. Gotowe cannelloni polewamy sosem czosnkowym (mieszamy wszystkie składniki i dodajemy odrobinę mleka lub wody, aby miał konsystencję dipu).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnia włoska
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1kmwn0q

Dodane przez: JulkaTomeczek

Śledzie z fasolą i rodzynkami

Śledzie świetnie sprawdzają się...

Słodko-ostre szaszłyki z indykiem i batatem

Dodane przez: Cukiereczek

Słodko-ostre szaszłyki z indykiem i batatem

Polecam bardzo oryginalne szaszłyki,...

image-0379n1m

Dodane przez: Kasja1986

Steki z selera posypane pestkami granatu...

Pyszne warzywne steki posypane...

Filet z pomidorami i bazylią

Dodane przez: Skotka

Filet z pomidorami i bazylią

Soczyste, aromatyczne, smaczne...

image-224inar

Dodane przez: Ewelina Marcin

Dorsz pod orzechowo – pietruszkową kruszonką...

Filet z dorsza pieczony z chrupiącą...

Lasagne z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: smak i uczucie

Lasagne z mięsem i pieczarkami

Tym razem troszkę inaczej, bo z...