REKLAMA

Włoskie cannelloni

wyświetlono: 12382 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Gotuję już od kilku dobrych lat. Bardzo lubię to robić, szczególnie dla bliskich mi osób.Często zapraszam grono przyjaciół na domowe kolacje. Cannelloni najbardziej im smakuje.

opublikowany: 22.03.2012 oryginalny autor: Małgorzata Kogut, Głogów Małopolski
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1 op. makaronu cannelloni
    margaryna
    40 dag żółtego sera
    olej

    Farsz:
    50 dag mielonego mięsa wieprzowego
    kilka dymek
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka imbiru
    2 łyżeczki curry
    3 łyżeczki bazylii
    sól, pieprz
    10 dag mielonej słodkiej papryki
    puszka krojonych pomidorów

    Sos czosnkowy:
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki śmietany
    3 zmiażdżone ząbki czosnku
    sól, pieprz
    3 łyżeczki oregano
    odrobina mleka lub wody
Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz. Umyte cebulki drobno kroimy. Smażymy na wolnym ogniu, dodając łyżeczkę imbiru. Gdy cebulka się zrumieni, dodajemy połowej
    zielonej części dymek, drugą wykorzystamy do sosu. Dodajemy mięso z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy curry, bazylią, papryką, pieprzem i solą.
    Smażymy, rozdrabniając mięso. Na koniec dodajemy 3/4 pomidorów.
    Mieszamy, smażymy ok. 15 minut. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy sos pomidorowy. Pozostałe pomidory gotujemy z resztą zielonej cebulki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do
    ostygnięcia.
  • 3. Cannelloni nadziewamy zimnym farszem. Układamy je w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pomidorowym
    i posypujemy startym żółtym serem. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 °C i zapiekamy 35 minut. Danie jest gotowe, gdy
    makaron będzie miękki (najlepiej sprawdzić widelcem).
  • 4. Gotowe cannelloni polewamy sosem czosnkowym (mieszamy wszystkie składniki i dodajemy odrobinę mleka lub wody, aby miał konsystencję dipu).

Notka redakcyjna

PP_07-2009
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JestesmyTymCoJemy JestesmyTymCoJemy

Cannelloni wegetariańskie

danie_z_makaronem

kategoria: Dania główne dania z makaronem opublikowany: 02.06.2013 | wyświetlono: 5831 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: FiorOf 118158963_2106246736186466_8727299203773732605_n (1)

Cannelloni

Pyszne włoskie danie!

kategoria: Dania główne opublikowany: 17.10.2012 | wyświetlono: 605 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Hipottam Hipottam

Cannelloni

Do farszu można dodać łososia, nie dodając mięsa do sosu pomidorowego.

kategoria: rurki Dania główne sos pomidorowy cannelloni Pasty opublikowany: 22.10.2015 | wyświetlono: 593 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: BeElla 21367036_1722221691407629_1459050003372986538_o

Włoskie rogaliki

Przepis pochodzi ze słonecznej Italii.

kategoria: Pieczywo rogal rogale rogaliki opublikowany: 10.11.2017 | wyświetlono: 1110 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE