Gotuję już od kilku dobrych lat. Bardzo lubię to robić, szczególnie dla bliskich mi osób.Często zapraszam grono przyjaciół na domowe kolacje. Cannelloni najbardziej im smakuje.
1 op. makaronu cannelloni
margaryna
40 dag żółtego sera
olej
Farsz:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
kilka dymek
3 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru
2 łyżeczki curry
3 łyżeczki bazylii
sól, pieprz
10 dag mielonej słodkiej papryki
puszka krojonych pomidorów
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
3 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz
3 łyżeczki oregano
odrobina mleka lub wody
Sposób przygotowania przepisu:
Włoskie cannelloni
1.
Przygotowujemy farsz. Umyte cebulki drobno kroimy. Smażymy na wolnym ogniu, dodając łyżeczkę imbiru. Gdy cebulka się zrumieni, dodajemy połowej
zielonej części dymek, drugą wykorzystamy do sosu. Dodajemy mięso z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy curry, bazylią, papryką, pieprzem i solą.
Smażymy, rozdrabniając mięso. Na koniec dodajemy 3/4 pomidorów.
Mieszamy, smażymy ok. 15 minut. Studzimy.
2.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Pozostałe pomidory gotujemy z resztą zielonej cebulki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do
ostygnięcia.
3.
Cannelloni nadziewamy zimnym farszem. Układamy je w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pomidorowym
i posypujemy startym żółtym serem. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 °C i zapiekamy 35 minut. Danie jest gotowe, gdy
makaron będzie miękki (najlepiej sprawdzić widelcem).
4.
Gotowe cannelloni polewamy sosem czosnkowym (mieszamy wszystkie składniki i dodajemy odrobinę mleka lub wody, aby miał konsystencję dipu).
PP_07-2009
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze