Bułeczki włoskie

5 (151 ocen)

  • 5 godz.

Bułki włoskie z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podbiły moje serce i moich znajomych. Rozpływają się w ustach. Upiekłam ich za mało na próbę, zjedzone zostały od ręki. Bardzo fajnie sprawdziła się przyprawą do pomidorów którą dodałam do ciasta.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 30 dkg mąki chlebowej typ 650
    1 dkg drożdży świeżych
    1/3 łyżeczki soli morskiej
    1 łyżka oliwy od suszonych pomidorów
    1/2 łyżeczki przyprawy do pomidorów
    300 ml ciepłej wody

    nadzienie:
    10 dkg sera feta
    10 pomidorów suszonych
    25 oliwek czarnych

    Przepis na 8 bułeczek, jeżeli chcemy 16 sztuk podwajamy porcję
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki włoskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wyrośnięte 1. Do miski wykruszam drożdże dodaję 2 łyżki mąki i odrobinę ciepłej wody.Całość mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Powstanie zaczyn który ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie do zaczynu dodaję resztę mąki, wodę, sól, przyprawę do pomidorów, oliwę i ciasto wyrabiam ręką na gładką masę. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę nakrywam ściereczką.
  • Farsz nałożony na ciasto 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na 8 części. Formuje kulkę i rozwałkowuję na placek o średnicy 10 cm. Na każdy placuszek nakładam dwie łyżeczki farszu, sklejam i formuję kulkę.
  • Bułki odstawione do wyrośnęcia 3. Odstawiam na blaszkę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki posypuję mąką. Piekę w nagrzanym piekarniku temp 200 stopni około 25 minut. Bułeczki można wyrobić w maszynie do chleba.
    Farsz:
    Ser fera rozkruszam, dodaję pomidory suszone pokrojone, oliwki plastry i całość mieszam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Suszone pomidory Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować