WIOSENNO-WIELKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA"

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min

Mimoza to pięknie pachnąca, żółta akacja zwiastująca we Włoszech wiosnę. Takie wytrawne ciasto wypełnione serkiem, jajkami, wiosennymi warzywami i szynką pięknie zaprezentuje się na Wielkanocnym stole.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto:
    6 jajek
    100 g mąki
    60 g mąki ziemniaczanej
    100 g zmielonych na mąkę migdałów
    100 g drobno startego sera typu parmezan
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    wg uznania: 1/3 łyżeczki kurkumy lub żółty barwnik spożywczy
    szczypta soli

    na farsz serowy:
    300 g serka ricotta (lub twarogu rozrobionego z odrobiną śmietany)
    150 g serka maskarpone
    sól
    pieprz
    świeże zioła (pietruszka lub bazylia lub mięta)

    dodatkowo:
    200 g zielonej fasolki szparagowej lub szparag lub zielonego groszku
    150 g cieniutko pokrojonej szynki
    3 jajka ugotowane na twardo ( 1 potrzbne do dekoracji)
    sól
    pieprz
    świeże zioła (do dekoracji)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko Przystawki Ciasto

Wiosenno-wielkanocna kopuła "mimoza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  WIOSENNO- WIELKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA "
1. Przygotować ciasto. Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Ciągle mieszając na niskich obrotach dodać starty na bardzo drobnej tarce parmezaan i zmielone migdały. Następnie dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie połączyć z masą przy pomocy szpatułki.Blaszkę wykłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do foremkii i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 25 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na 'kratce'.
  • fasolka 2. Fasolkę (szparagi lub grozek) dokładnie umyć i obciąć końcówki. Fasolkę wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez około 10 minut (musi być miękka), odcedzić i przelać lodowatą wodą ( w ten sposób zachowa swój ładny zielony kolor). Wystudzić.
  • jajko 3. Jajak ugotować na twardo, wystydzić, obrać ze skorupki i pokroić w plasterki.
  • farsz serowy 4. Przygotować farsz serowy.W misce połączyć ricottę z serkiem maskarpone, doprwić solą, pieprzem i ziołami.
  •  WIOSENNO- WIELKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA "
5. Ciasto pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
  •  WIOSENNO- WIELKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA "
6. Miskę o średnicy ok. 24 cm. Wwcielić przeźroczystą folia spożywczą, a nastepnie ulozyc warstwe pokrojonego ciasta.
  •  WIOSENNO- WIELKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA "
7. Dno kopuły wypełnić paroma łyżkami farszu serowego.
  •  WIOSENNO- WIELKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA "
8. Ułożyć warstwę fasolki.
  •  WIOSENNO- WIELKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA "
9. Poukładać pokrojone jajka.
  •  WIOSENNO- WIELKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA "
10. Rozłożyć parę palasterków cieniutko pokrojonej szynki.Tak swoerzone wartwy przykryć wartwami pokrojonego ciasta i stworzyć kolejne wartwy składników do momentu wypełnienia całej miski (powstaną 2-3 wartwy kremu). Zakończyć wypełnianie miski warstwą biszkoptu.
    !!! Pozostawić farsz kremowy, niezbędny do posmarowania kopuły i do dekoracji oraz ciasto potrzebnego do dekoracji.
  •  WIOSENNO- WIELKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA "
11. Przykryć miskę talerzem o wielkości miski i owinąć szczelnie folią spożywczą.Wsadzić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 12. Następnego dnia odwinąć z foli, ściągnąć talerz, przykryć talerzem, na którym będziemy podawać ciastem, odwrócić, ściągnąć miskę i folię.
  •  WIOSENNO- WIELKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA "
13. Kopułę posmarować odłożonym farszem (można ewentualnie dodać trochę śmietany lub mleka, aby lepiej się rozsmarowywał).
  •  WIOSENNO- WIELKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA "
14. Odłożone ciasto pokroić w kosteczkę, a następnie obsyp kwadracikami ciasta.
  •  WIOSENNO- WIELKANOCNA KOPUŁA "MIMOZA " 15. I oto wasza Mimoza jest gotowa, czyż nie jest piękna i nie przypomina wyglądem tej prawdziwej. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • 16. Udekoruj kopułę pozostałym farszem serowym, jajkiem i świeżymi ziołami.
    BUON APPETITO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mascarpone Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować