Mimoza to pięknie pachnąca, żółta akacja zwiastująca we Włoszech wiosnę. Takie wytrawne ciasto wypełnione serkiem, jajkami, wiosennymi warzywami i szynką pięknie zaprezentuje się na Wielkanocnym stole.
3 godz. 20 min
Składniki:
na ciasto:
6 jajek
100 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
100 g zmielonych na mąkę migdałów
100 g drobno startego sera typu parmezan
3 łyżeczki proszku do pieczenia
wg uznania: 1/3 łyżeczki kurkumy lub żółty barwnik spożywczy
szczypta soli
na farsz serowy:
300 g serka ricotta (lub twarogu rozrobionego z odrobiną śmietany)
150 g serka maskarpone
sól
pieprz
świeże zioła (pietruszka lub bazylia lub mięta)
dodatkowo:
200 g zielonej fasolki szparagowej lub szparag lub zielonego groszku
150 g cieniutko pokrojonej szynki
3 jajka ugotowane na twardo ( 1 potrzbne do dekoracji)
sól
pieprz
świeże zioła (do dekoracji)
Wiosenno-wielkanocna kopuła "mimoza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Ciągle mieszając na niskich obrotach dodać starty na bardzo drobnej tarce parmezaan i zmielone migdały. Następnie dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie połączyć z masą przy pomocy szpatułki.Blaszkę wykłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do foremkii i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 25 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na 'kratce'.
2.Fasolkę (szparagi lub grozek) dokładnie umyć i obciąć końcówki. Fasolkę wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez około 10 minut (musi być miękka), odcedzić i przelać lodowatą wodą ( w ten sposób zachowa swój ładny zielony kolor). Wystudzić.
3.Jajak ugotować na twardo, wystydzić, obrać ze skorupki i pokroić w plasterki.
4.Przygotować farsz serowy.W misce połączyć ricottę z serkiem maskarpone, doprwić solą, pieprzem i ziołami.
5.Ciasto pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
6.Miskę o średnicy ok. 24 cm. Wwcielić przeźroczystą folia spożywczą, a nastepnie ulozyc warstwe pokrojonego ciasta.
10.Rozłożyć parę palasterków cieniutko pokrojonej szynki.Tak swoerzone wartwy przykryć wartwami pokrojonego ciasta i stworzyć kolejne wartwy składników do momentu wypełnienia całej miski (powstaną 2-3 wartwy kremu). Zakończyć wypełnianie miski warstwą biszkoptu.
!!! Pozostawić farsz kremowy, niezbędny do posmarowania kopuły i do dekoracji oraz ciasto potrzebnego do dekoracji.
11.Przykryć miskę talerzem o wielkości miski i owinąć szczelnie folią spożywczą.Wsadzić do lodówki najlepiej na całą noc.
12.Następnego dnia odwinąć z foli, ściągnąć talerz, przykryć talerzem, na którym będziemy podawać ciastem, odwrócić, ściągnąć miskę i folię.
13.Kopułę posmarować odłożonym farszem (można ewentualnie dodać trochę śmietany lub mleka, aby lepiej się rozsmarowywał).
14.Odłożone ciasto pokroić w kosteczkę, a następnie obsyp kwadracikami ciasta.
15.I oto wasza Mimoza jest gotowa, czyż nie jest piękna i nie przypomina wyglądem tej prawdziwej. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Komentarze