Wielkanocna tropikalna kopuła

0 (0 ocen)

Deser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych. Po prostu kurczaczki na zielonej trawce.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    90 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    90 g maki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    425 g koktajlu owoców tropikalnych (czerwona i żółta papaja, ananas, guawa)
    165 g serka homogenizowanego waniliowego
    1 galaretka cytrynowa
    1 pomarańczowa galaretka + 0,5 szklanki wrzątku
    375 g śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    Zielony barwnik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielkanocna tropikalna kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1uu9acq 1. Biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukry i żółtka. Łączymy z mąką, delikatnie mieszając łyżką. Masę przelewamy do dużą blaszkę (35x38 cm), wygładzamy. Pieczemy w 200*C przez 8 minut. Blat studzimy. Następnie wypełniamy miseczkę wyłożoną folią aluminiową (średnicy 15 cm, głębokość 10 cm). Z biszkoptu wycinamy również koło o średnicy 15 cm (do przykrycia kopuły).
  • image-1ocrohg 2. Masa:
    Koktajl owoców tropikalnych przelewamy do garna, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretkę cytrynową, dokładnie mieszamy. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, odlewamy 5-6 łyżek na płaski talerz. Resztę dolewamy do owoców. Gdy galaretki przestygną dodajemy serek waniliowy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Pilnujemy aby masa za bardzo nie stężała. Kremowa masa napełniamy kopułę, przykrywamy wyciętym biszkoptem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • image-1r5tyq9 3. Kopułę odwracamy na talerzyk, delikatnie odklejamy folię. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Odkładamy 5 łyżek, zabarwiamy na zielono (delikatnie). Reszta śmietanki obkładamy kopułę. Dół i górę dekorujemy rękawem cukierniczym z końcówką gwiazdki zieloną śmietanką. Z galaretki na talerzu wycinamy foremką kształt kurczaczka. Układamy wokół kopuły (po środku).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować