Wiosenna surówka z kapusty pekińskiej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Surówkę z kapusty pekińskiej wzbogaciłam wiosennymi nowalijkami.
Tak powstała bardzo ciekawa kompozycja smakowa i pyszny dodatek do pieczonego mięsa i nie tylko, bo danie samo w sobie jest pożywną, lekką potrawą.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
    pęczek rzodkiewki
    pęczek szczypioru
    2 jabłka
    1 cebula
    2 marchewki średniej wielkości
    sól, pieprz czarny do smaku
    4 łyżki dobrego oleju
    3-4 łyżki octu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Wiosenna surówka z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surówka z pekinki 1. Rzodkiewkę razem z młodymi listkami ze środka myjemy.
    Ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
    Szczypior płuczemy i drobno siekamy.
  • surówka z kapusty pekińskiej 2. Kapustę pekińską szatkujemy.
    Marchew obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami.
    Jabłka razem ze skórką też ścieramy na tarce.
    Cebulę kroimy na drobną kostkę.
  • surówka z pekinki 3. Do miski w której będziemy mieszać surówkę wlewamy olej, ocet, dodajemy sól i pieprz.
    Soli dodaję kopiastą łyżeczkę, pieprzu płaską łyżeczkę. To zależy od waszego smaku.
    Starannie mieszam sos i wsypuję wszystkie składniki surówki. Mieszamy dokładnie.
    Najlepiej jest to robić dwoma widelcami lub ręką,
    Naszą surówkę wkładamy do ozdobnej miski i gotowe.
    Można ją przechowywać w lodówce 2-3 dni .

Porady

Do takiej surówki nie dodaję cukru. Słodycz jabłek i marchewki doskonale złamie kwaśny smak octu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować