Wióry waflowe na truskawkowym musie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

pomysł na wafle powstał w trakcie wertowania nowego food & friends cała reszta jest konsekwencją "nie mam ochoty na zakupy" ;)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło, roztopione, przestudzone: 100 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - cukier waniliowy (16g): 0.25 opakowania
    - mąka paszenna: 300 gramów
    - woda niegazowna: 150 mililitrów

    - truskawki świeże bez szypułek: 1 kilogram
    - jogurt naturalny duży ZOTT: 1 sztuka
    - miód spadziowy (płynny): 1 łyżka
    - mięta - listki drobno posiekana: 0.5 szklanki
    - skórka otarta z całej cytryny: 1 szklanka
    - sok z połowy cytryny: 1 sztuka
    - cukier brązowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wióry waflowe na truskawkowym musie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WAFLE: Roztop masło pozostaw je do ostygnięcia. Zmieszaj suche składniki ze sobą, a później z wodą do utworzenia jednolitej masy. Na koniec wmieszaj porcjami masło. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nałóż porcję ciasta (około 1-1,5 łyżki) i rozprowadź szpatułką do grubości 1 mm. Piecz przez 5 min w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu ciasto oddziel od papieru i delikatnie pokrusz.
  • 2. MUS: Połowę porcji truskawek, miód, miętę, skórkę z cytryny zmiksuj na gładką masę.
  • 3. SERWUJEMY: Do wybranego naczynka dodaj warstwami: około dwie łyżki jogurtu, szczyptę brązowego cukru. Pozostałą część truskawek pokrój w plasterki i uszczelnij nimi warstwę jogurtu. Na koniec dwie łyżki musu, wiórki waflowe.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować