Gruszka szafranowa na musie truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszkę obieram odcinamy duł ale nie dużo aby gruszka nam odpowiednio stała i w małym garnuszku gotujemy z winem,cukrem ,szafranem ,ewentualnie dodać odrobinkę wody aby była nią zakryta gruszka i gotujemy aż do miękka ale nie rozgotowujemy.
Kiedy gruszka będzie ugotowana zostawiamy ja do wystygnięcia razem z wywarem nabierze wtedy jeszcze żywszego koloru ,dlatego nie można jej przegotować ,bo będzie jeszcze lekko dochodziła w wywarze z wina i szafranu.
Powinna zmienić kolor na intensywnie żółty kiedy już ostygnie.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej polewamy delikatnie gruszkę od góry ale nie za mocno ,co da nam to fajny efekt;. na gorącą czekoladę przyczepiamy od razu 2 listki mięty.
Mus robimy z truskawek cukru pudru odrobiny wody przegotowanej blenderem i gotowe można zrobić bardziej słodki wedle własnego uznania .
Bierzemy przezroczysty kieliszek deserowy dajemy mus na dno potem gruszkę,dekorujemy jeszcze cząstkami truskawek
i deser gotowy ,smaczny ,ładny, ciekawy w smaku.
Porady
Jeśli gruszka jest dla nas za mało intensywna można dodać do wywaru z wina troszkę kurkumy
Komentarze