Gruszka szafranowa na musie truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciekawa w smaku, nietypowa ,ładnie wyglądająca.Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • 1 gruszka
    szafran 1opakowanie małę
    wino białe 200ml
    cukier 50g
    truskawki 100g
    cukier puder 30g
    ciemna czekolada gorzka 1/2 tabliczki
    2listki mięty
    2 truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszka szafranowa na musie truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszkę obieram odcinamy duł ale nie dużo aby gruszka nam odpowiednio stała i w małym garnuszku gotujemy z winem,cukrem ,szafranem ,ewentualnie dodać odrobinkę wody aby była nią zakryta gruszka i gotujemy aż do miękka ale nie rozgotowujemy.

    Kiedy gruszka będzie ugotowana zostawiamy ja do wystygnięcia razem z wywarem nabierze wtedy jeszcze żywszego koloru ,dlatego nie można jej przegotować ,bo będzie jeszcze lekko dochodziła w wywarze z wina i szafranu.

    Powinna zmienić kolor na intensywnie żółty kiedy już ostygnie.

    Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej polewamy delikatnie gruszkę od góry ale nie za mocno ,co da nam to fajny efekt;. na gorącą czekoladę przyczepiamy od razu 2 listki mięty.

    Mus robimy z truskawek cukru pudru odrobiny wody przegotowanej blenderem i gotowe można zrobić bardziej słodki wedle własnego uznania .

    Bierzemy przezroczysty kieliszek deserowy dajemy mus na dno potem gruszkę,dekorujemy jeszcze cząstkami truskawek
    i deser gotowy ,smaczny ,ładny, ciekawy w smaku.

Porady

Jeśli gruszka jest dla nas za mało intensywna można dodać do wywaru z wina troszkę kurkumy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować