Knedle z truskawkami na musie truskawkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Knedle z truskawkami podane z musem truskawkowym i masełkiem z bułką tartą. Rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • Ciasto na knedle
    700 g ziemniaków (obranych)
    250 g twarogu półtłustego
    1 jajko
    2 szkl mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    15 truskawek średniej wielkości
    Mus truskawkowy
    400 g truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    Do polania
    3-4 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Knedle z truskawkami na musie truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Truskawki na mus zmiksować. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Letnie ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę pszenną i w zależności jak mokre mamy ziemniaki i twaróg stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną( jeśli ziemniaki i twaróg są suche można dodać mniej mąki ziemniaczanej). Ciasto nie powinno się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około 8-10 minut w zależności jak duże zrobimy knedle. Wyjąć łyżką cedzakową. Na talerz nałożyć mus truskawkowy, ugotowane knedle i polać masłem z bułką tartą.
    Mus truskawkowy: truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować z cukrem pudrem na mus.
    Masło rozpuścić na patelni, lekko zrumienić, dodać bułkę tartą, wymieszać i zdjąć z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować