Winna cukinia z marchewką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Kto lubi octowe, konserwowe warzywa musi koniecznie wypróbować włoskiego sposobu. Delikatnie pikantne z aromatem czosnku i rozmarynu. Polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • 300 g małej cukini
    200 g marchewki
    0,2 l białego wytrawnego wina
    0,3 l octu winnego
    2 duże ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    ostre papryczki peperoncino (ilość zależy od mocy, u mnie 4 sztuki)
    1 duża gałązka świeżego rozmarynu
    parę kulek pieprzu
    ok.1 łyżeczka soli


    dodatkowo do zalania:
    0,5 l octu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Winna cukinia z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać ze skórki. Umyć warzywa i pokroić na słupki na wysokość słoika, w którym będą konserwowane. Czosnek obrać ze skórki.
  • 2. Do garnka wlać ocet (0,3 l) oraz wino (0,2 l), doprowadzi do wrzenia. Do wrzątku wrzucić sól, liscie laurowe i marchewkę. Po ok. 5 min. dodać cukinię i czosnek i gotować przez kolejne ok. 5 min. (Warzywa podczas gotowania muszą być całkowicie zanurzone w winie i occie, w razie potrzeby dodać wino lub troszkę wody). Ugotowane warzywa i czosnek odcedzić.
  • 3. W osobnym rondelku doprowadzić do wrzenia 0,5 l octu i gotować przez ok. 3-4 min.
  • 4. Warzywa wsadzać do wysterylizowanych słoiczków, dodać czosnek, listki laurowe, papryczki, rozmaryn i pieprz, a następnie zalać octem. Dokładnie zakręcić. Po ok. miesiącu warzywa są gotowe do spożycia.

Porady

Tak przygotowane słoiczki przechowuj w ciemnych i chłodnym miejscu (nawet do roku czasu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować