Mieszanka kiszonych warzyw – cukinia, papryka, marchew oraz czosnek w postaci dodatku. Zdrowy dodatek do śniadania.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 6 słoików o pojemności 0,7 l
2 cukinie młode – około 1 kg każda
2 duże czerwone papryki
2 duże marchewki
1 główka – duża czosnku
Sól
1 torebka mieszanki do kiszenia
Kiszona cukinia z papryką i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: warzywa wyszorować, osuszyć. Cukinie pokroić na większe kawałki(duże gniazda wybrać). Marchew obrać, pokroić w krążki. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Czosnek obrać z łupin, podzielić na cząstki. Wodę zagotować, dodać sól – 1 łyżka soli na 1 litr, wystudzić. Do wyparzonych słoików włożyć warzywa, dodać duży ząbek czosnku na słoik o pojemności 0,7 l. Dodać po 1 łyżce mieszanki do kiszenia, zalać wodą. Dobrze zakręcić, odstawić do kiszenia w temp. pokojowej( u mnie słoiki stały w kuchni 7 dni aż cukinia zmieniła kolor z ciemnego na jasny, jak kiszone ogórki). Potem przenieść słoiki do chłodnego miejsca. Warzywa po 2 tygodniach są gotowe do spożycia.
Porady
1.do warzyw można dodać 1 łyżeczkę soku z kiszonych ogórków, przyśpieszy to czas kiszenia.
Komentarze