Kiszona cukinia z papryką i marchewką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mieszanka kiszonych warzyw – cukinia, papryka, marchew oraz czosnek w postaci dodatku. Zdrowy dodatek do śniadania.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 6 słoików o pojemności 0,7 l
    2 cukinie młode – około 1 kg każda
    2 duże czerwone papryki
    2 duże marchewki
    1 główka – duża czosnku
    Sól
    1 torebka mieszanki do kiszenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona cukinia z papryką i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: warzywa wyszorować, osuszyć. Cukinie pokroić na większe kawałki(duże gniazda wybrać). Marchew obrać, pokroić w krążki. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Czosnek obrać z łupin, podzielić na cząstki. Wodę zagotować, dodać sól – 1 łyżka soli na 1 litr, wystudzić. Do wyparzonych słoików włożyć warzywa, dodać duży ząbek czosnku na słoik o pojemności 0,7 l. Dodać po 1 łyżce mieszanki do kiszenia, zalać wodą. Dobrze zakręcić, odstawić do kiszenia w temp. pokojowej( u mnie słoiki stały w kuchni 7 dni aż cukinia zmieniła kolor z ciemnego na jasny, jak kiszone ogórki). Potem przenieść słoiki do chłodnego miejsca. Warzywa po 2 tygodniach są gotowe do spożycia.

Porady

1.do warzyw można dodać 1 łyżeczkę soku z kiszonych ogórków, przyśpieszy to czas kiszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
cukinia kiszonaa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cukinia kiszona

Świeca Urszula Poleca cukinię kiszoną. 30 min

To może cię zainteresować