Wigilijny karp - Christmas Eve carp

0 (0 ocen)

  • 60 min

Święta w Polsce zawsze się celebruje. Wprawdzie są różnice pomiędzy poszczególnymi regionami, ale mimo to wiele jest wspólnego. Ja jestem strażniczką tradycji i mam nadzieję, że będą również moje dzieci. Mogą się zmieniać potrawy, ich dodatki, jednak ten jedyny raz w roku...

  • 60 min

Składniki:

  • pokrojony karp lub karpie
    mleko, zsiadłe mleko lub jogurt
    sól i pieprz
    ząbek czosnku
    cebula
    bułka tarta
    cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Wigilijny karp - christmas eve carp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak to zrobić?

    - nie podaję dokładnie proporcji bo to zależy od ilości ryby
    - przygotuj marynatę w proporcjach 1:1 z mleka i mleka zsiadłego (można dodać jogurt), dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony czosnek, dodaj pieprz i odrobinę soli
    - do marynaty włóż oczyszczonego i pokrojonego karpia na całą noc i wszystko umieść w lodówce
    - na drugi dzień wyjmij karpia, osusz go papierowym ręcznikiem, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni dodając w proporcjach 1:1 olej i sklarowane masło
    - po upieczeniu połóż karpia na papierowym ręczniku
    - w wigilię zawsze podaję go z gotowaną kiszoną kapustą z grzybami i fasolą oraz ziemniakami

Porady

Moja rada: - możesz karpia włożyć do marynaty bez cebuli i czosnku - u mnie nigdy się nie panierowało karpia w grubej panierce, tylko lekko się go opruszało bułką tartą - karpia smaży się raczej na mniejszym ogniu, tak aby w środku nie był surowy - nigdy też nie kroiło się karpia w dzwonka tylko w płaty, a potem w mniejsze części - do karpia podaj pokrojoną cytrynę do skropienia mięsa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować