Sałatka z pieczoną dynią - Roasted pumpkin salad

0 (0 ocen)

  • 40 min

Najwyższa pora na danie z dynią. Trochę ich było w ubiegłym roku, a dziś zapraszam na prostą sałatkę z pieczoną dynią. Nie kroiłam dyni tradycyjnie bowiem zostanie ona jeszcze wykorzystana na helloween. Górę odcięłam nożem. Usunęłam pestki i środek wydrążyłam za pomocą wykrawacza do kulek.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    około 200 - 300 g dyni pokrojonej w kostkę lub wydrążonej nożykiem do kulek
    2 łyżki posiekanej kolendry
    2 łyżki oliwy
    sól himalajska i pieprz
    dodatkowo:
    1/2 główki sałaty dębolistnej, czerwonej karbowanej
    5 - 8 czarnych oliwek
    2 -3 łyżki fety
    Sos: 2 łyżki octu winnego, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku/wymieszaj

Sałatka z pieczoną dynią - roasted pumpkin salad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/10/saatka-z-pieczona-dynia-roasted-pumpkin 1. Jak zrobić sałatkę?

    - pokrój dynię i wymieszaj ją z oliwą, kolendrą, solą i pieprzem
    - włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30 - 35 min. min. w temperaturze 190 stopni
    - umytą i osuszoną sałatę porwij na cząstki
    - dodaj pokrojoną fetę i pokrojone oliwki
    - wyjmij dynię, lekko przestudź, dodaj do sałatki
    - polej sałatkę sosem i wymieszaj

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy