Wigilijny karp smażony

  • wyświetlono: 1226 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Czekam na niego co roku. Takiej rybki nie może zabraknąć na świątecznym stole.

ja
  • 45min

Składniki

-15 oczyszczonych dzwonków z karpia
-4 jaja
-2 saszetki dobrej jakości przyprawy do ryb
-bułka tarta
-olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijny karp smażony

  • 1. Karpia obficie posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na 10 minut.
  • 2. Po tym czasie rybę maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po około 5 minut z każdej strony (aż się ładnie zrumieni).

Porady

Zawsze na godzinę przed przygotowaniem karpia moczę go w mleku, a następnie opłukuję. Dzięki temu nie ma "mułowatego" posmaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcidanie świąteczneWigiliakarppotrawa wigilijnaboże narodzeniekarp smażony

Komentarze

Podobne przepisy

karp smażony

Dodane przez: mariola1972

Karp smażony

Wigilia bez karpia to nie Wigilia...

Wigilijny karp w ziołowej panierce

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wigilijny karp w ziołowej panierce

Karp przygotowany w nowatorskiej...

Karp smażony

Dodane przez: czarrna

Karp smażony

Świąteczny bestseller :)

karp

Dodane przez: Ika 1961

Tradycyjny karp wigilijny

Chrupiący karp o orzechowym aromacie...

Karp smażony

Dodane przez: e-jola1

Karp smażony

Smaczna ryba w chrupiącej panierce

Karp smażony w pomidorach

Dodane przez: Kasia84

Karp smażony w pomidorach

Karpia można robić na wiele sposób,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE