Wigilijny karp smażony

5 (178 ocen)

  • 45 min

Czekam na niego co roku. Takiej rybki nie może zabraknąć na świątecznym stole.

  • 45 min

Składniki:

  • -15 oczyszczonych dzwonków z karpia
    -4 jaja
    -2 saszetki dobrej jakości przyprawy do ryb
    -bułka tarta
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijny karp smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia obficie posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na 10 minut.
  • 2. Po tym czasie rybę maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po około 5 minut z każdej strony (aż się ładnie zrumieni).

Porady

Zawsze na godzinę przed przygotowaniem karpia moczę go w mleku, a następnie opłukuję. Dzięki temu nie ma "mułowatego" posmaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować