Karp wigilijny

  • wyświetlono: 2375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nie wyobrażam sobie tradycyjnej Wigilii bez tradycyjnego smażonego karpia.

Doraa
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

- karp (o wadze 1,2 - 1,5kg, wypatroszony, bez głowy, oczyszczony): 1 sztuka
- sok z cytryny (z połowy cytryny): 0.5 sztuki
- sól (opcjonalnie): 1 łyżka
- pieprz czarny mielony (opcjonalnie): 0.5 łyżeczki
- cebula: 2 sztuki

- mąka pszenna (opcjonalnie, do panierowania): 200 gramów
- olej rzepakowy (opcjonalnie, do smażenia): 200 mililitrów

Sposób przygotowania przepisu:

Karp wigilijny

  • 1. Oczyszczonego i wymytego karpia pokroić w dzwonki. Włożyć do większego garnka.
  • 2. Cebulę pokroić w półplasterki, dodać do karpia.
  • 3. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz.
  • 4. Garnek zamknąć pokrywką i energicznie nim potrząsając, całość dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 5. Dzwonki karpia obtaczać w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obydwóch stron aż nabiorą pięknego złotego koloru. Po smażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Cebulę usmażyć osobno na złoto.
  • 6. Usmażonego karpia przełożyć na półmisek. Podawać z cebulką i chlebem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wigiliakarpobiadkuchnia polskakonkurs_wigilijny

Komentarze

Podobne przepisy

Karp pieczony

Dodane przez: RedakcjaPP

Karp pieczony

Karp pieczony - przepis dostałam...

karp

Dodane przez: mirelaj

smażony karp

smażony karp

Karp

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karp maślany

Uwielbiam ryby, a juz zwłaszcza...

Karp smażony

Dodane przez: ewaeu

Karp smażony

Karp smażony podawany z sosem piwnym.

Jarski bigos wigilijny

Dodane przez: kasiunia

Jarski bigos wigilijny

Bigos wigilijny to jedno z podstawowych...

karp świąteczny

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Karp świąteczny

W mojej rodzinie karp na stole...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE