Nie wyobrażam sobie tradycyjnej Wigilii bez tradycyjnego smażonego karpia.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- karp (o wadze 1,2 - 1,5kg, wypatroszony, bez głowy, oczyszczony): 1 sztuka
- sok z cytryny (z połowy cytryny): 0.5 sztuki
- sól (opcjonalnie): 1 łyżka
- pieprz czarny mielony (opcjonalnie): 0.5 łyżeczki
- cebula: 2 sztuki
- mąka pszenna (opcjonalnie, do panierowania): 200 gramów
- olej rzepakowy (opcjonalnie, do smażenia): 200 mililitrów
Karp wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczonego i wymytego karpia pokroić w dzwonki. Włożyć do większego garnka.
2.Cebulę pokroić w półplasterki, dodać do karpia.
3.Dodać sok z cytryny, sól i pieprz.
4.Garnek zamknąć pokrywką i energicznie nim potrząsając, całość dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
5.Dzwonki karpia obtaczać w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obydwóch stron aż nabiorą pięknego złotego koloru. Po smażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Cebulę usmażyć osobno na złoto.
6.Usmażonego karpia przełożyć na półmisek. Podawać z cebulką i chlebem.
Komentarze