Karp wigilijny

4.5 (148 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie wyobrażam sobie tradycyjnej Wigilii bez tradycyjnego smażonego karpia.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - karp (o wadze 1,2 - 1,5kg, wypatroszony, bez głowy, oczyszczony): 1 sztuka
    - sok z cytryny (z połowy cytryny): 0.5 sztuki
    - sól (opcjonalnie): 1 łyżka
    - pieprz czarny mielony (opcjonalnie): 0.5 łyżeczki
    - cebula: 2 sztuki

    - mąka pszenna (opcjonalnie, do panierowania): 200 gramów
    - olej rzepakowy (opcjonalnie, do smażenia): 200 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczonego i wymytego karpia pokroić w dzwonki. Włożyć do większego garnka.
  • 2. Cebulę pokroić w półplasterki, dodać do karpia.
  • 3. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz.
  • 4. Garnek zamknąć pokrywką i energicznie nim potrząsając, całość dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 5. Dzwonki karpia obtaczać w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obydwóch stron aż nabiorą pięknego złotego koloru. Po smażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Cebulę usmażyć osobno na złoto.
  • 6. Usmażonego karpia przełożyć na półmisek. Podawać z cebulką i chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować