Domowy majonez w dwóch wersjach - Mayonnaise & 2

0 (0 ocen)

  • 10 min

Majonezu używają prawie wszyscy. Owszem, jest kaloryczny, ale wszystko jest dla ludzi jeśli się nie przesadza. Najczęściej do sosu z majonezem dodaję większą część jogurtu i tym samym robi się lekkie danie. Kupując majonez zawsze czytam etykietę i wiem, że nic nie zastąpi domowego.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 jajko
    około 250 ml oleju np. słonecznikowego
    sok z 1 cytryny
    szczypta cukru
    sól himalajska i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Majonez

Domowy majonez w dwóch wersjach - mayonnaise & 2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/10/domowy-majonez-w-dwoch-wersjach 1. Jak zrobić majonez?

    - jajko sparz wrzątkiem, rozbij do naczynia
    - ubijaj energicznie i w trakcie ubijania cienką strużką dolewaj olej i sok z cytryny
    - w trakcie ubijania dodaj szczyptę cukru i sól do smaku
    - kiedy uzyskasz puszystą masę dodaj pieprz

Porady

Druga wersja to majonez cytrynowy. Te same składniki tylko dodajemy na koniec utartą skórkę z jednej cytryny. Cytrynę należy wyszorować i sparzyć wrzątkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować