Kostka warzywna czyli szybko i zdrowo - Vegetable Bouillon & Quick and Healthy

  • wyświetlono: 509 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Czytaliście kiedyś skład na kostce rosołowej? Jeśli nie to zachęcam i ręczę, że jeśli dbacie o zdrowie to więcej po nią nie sięgniecie.

Ava Valk
  • 50min

Składniki

Warzywna kostka (proporcje podaję w przybliżeniu)

Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1 seler
3-4 łodygi selera naciowego
1/2 pora (jasna część)
duży pęczek natki pietruszki
łyżka soli himalajskiej
łyżka oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka warzywna czyli szybko i zdrowo - Vegetable Bouillon & Quick and Healthy

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/10/kostka-warzywna-czyli-szybko-i-zdrowo1. Muszę przyznać, że każdy z nas czasem potrzebuje w kuchni szybkiego "wspomagacza smaku", dlatego zachęcam: Zrób sobie kostkę warzywną. W tym poście podaję przepis na kostkę warzywną, ale można też zrobić inne. Taką kostkę można używać do zup, sosów i jako dodatek do różnych mięs. Można ją przechowywać w zamrażalniku przez kilka miesięcy (3-4) i korzystać z jej dobrodziejstw kiedy jest potrzebna.

    Jak zrobić kostkę?

    - warzywa obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach
    - natkę posiekaj, dodaj do warzyw, wymieszaj
    - do garnka dodaj oliwę, warzywa i sól wymieszaj
    - nakryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu- co jakiś czas mieszając - około 25 -30 min.
    - kiedy warzywa lekko przestygną zmiksuj je na gładką masę
    - część masy włóż do słoiczka, który możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni
    - pozostałą masą warzywną napełnij papilotki i foremki silikonowe, umieść na 1 dzień w zamrażalce
    - następnego dnia wyjmij masę z foremek i przełóż do naczynia plastikowego, ponownie umieść w zamrażalce

Porady

Moja rada:

- możesz kostkę zrobić również bez soli, ale wtedy w lodówce możesz pozostawić ją kilka dni, bo nic ją nie konserwuje
- do zamrożenia użyłam foremek silikonowych takich jak do pralinek
- po zamrożeniu przekładam do plastikowego pojemnika dlatego, aby zajmowały mniej miejsca w lodówce
- możesz też całą masę przełożyć do plastikowego naczynia i kiedy potrzebujesz nabierać łyżką z zwłaszcza, że ona nie jest bardzo twarda nawet po zmrożeniu
- możesz do zrobienia kostki użyć innych ulubionych warzyw :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodycebulamarchewkaselerDania z warzywSmaki z dzieciństwa z nutką współczesności

Komentarze

Podobne przepisy

Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti

Dodane przez: Joanna Kryla

Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti

Tradycyjna przystawka z Włoch,...

Domowa kostka rosołowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Domowa kostka rosołowa

Podstawowy składnik wielu dań,...

Sałatka warzywna

Dodane przez: agazlotko

Sałatka warzywna

Tą sałatkę robiła zawsze moja babcia

Kostka rosołowa No Waste

Dodane przez: Gregorhspeed

Kostka rosołowa No Waste

Na czym polega kuchnia No Waste?...

Sałatka warzywna zimowa

Dodane przez: Goszka

Sałatka warzywna zimowa

Ta zimowa sałatka jest w mojej...

Sałatka warzywna na zimę.

Dodane przez: weronika63

Sałatka warzywna na zimę

Bardzo smaczna warzywna sałatka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE