Kostka warzywna czyli szybko i zdrowo - Vegetable Bouillon & Quick and Healthy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Czytaliście kiedyś skład na kostce rosołowej? Jeśli nie to zachęcam i ręczę, że jeśli dbacie o zdrowie to więcej po nią nie sięgniecie.

  • 50 min

Składniki:

  • Warzywna kostka (proporcje podaję w przybliżeniu)

    Składniki:
    3 marchewki
    2 pietruszki
    2 cebule
    1 seler
    3-4 łodygi selera naciowego
    1/2 pora (jasna część)
    duży pęczek natki pietruszki
    łyżka soli himalajskiej
    łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kostka warzywna czyli szybko i zdrowo - vegetable bouillon & quick and healthy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/10/kostka-warzywna-czyli-szybko-i-zdrowo 1. Muszę przyznać, że każdy z nas czasem potrzebuje w kuchni szybkiego "wspomagacza smaku", dlatego zachęcam: Zrób sobie kostkę warzywną. W tym poście podaję przepis na kostkę warzywną, ale można też zrobić inne. Taką kostkę można używać do zup, sosów i jako dodatek do różnych mięs. Można ją przechowywać w zamrażalniku przez kilka miesięcy (3-4) i korzystać z jej dobrodziejstw kiedy jest potrzebna.

    Jak zrobić kostkę?

    - warzywa obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach
    - natkę posiekaj, dodaj do warzyw, wymieszaj
    - do garnka dodaj oliwę, warzywa i sól wymieszaj
    - nakryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu- co jakiś czas mieszając - około 25 -30 min.
    - kiedy warzywa lekko przestygną zmiksuj je na gładką masę
    - część masy włóż do słoiczka, który możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni
    - pozostałą masą warzywną napełnij papilotki i foremki silikonowe, umieść na 1 dzień w zamrażalce
    - następnego dnia wyjmij masę z foremek i przełóż do naczynia plastikowego, ponownie umieść w zamrażalce

Porady

Moja rada: - możesz kostkę zrobić również bez soli, ale wtedy w lodówce możesz pozostawić ją kilka dni, bo nic ją nie konserwuje - do zamrożenia użyłam foremek silikonowych takich jak do pralinek - po zamrożeniu przekładam do plastikowego pojemnika dlatego, aby zajmowały mniej miejsca w lodówce - możesz też całą masę przełożyć do plastikowego naczynia i kiedy potrzebujesz nabierać łyżką z zwłaszcza, że ona nie jest bardzo twarda nawet po zmrożeniu - możesz do zrobienia kostki użyć innych ulubionych warzyw :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Seler Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować